Καλώς ήρθατε

Καλώς ήρθατε

Αναγνώστες

Copyright Apopsinews.blogspot.com. Από το Blogger.
Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

ΓΑΛΙΛΑΙΑ: ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

ΓΑΛΙΛΑΙΑ: ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ




Συνέντευξη με την dr. Αλίκη Τσερκέζογλου Διευθύντρια β’ Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» dipl. Palliative medicine, Παν/μιου Καρντιφ Ουαλίας και Διευθύντρια της μονάδας ανακουφιστικής φροντίδας της Ι.Μ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής «Γαλιλαία»





Επιμελείται η Ιατρός Παθολόγος Έμμυ Ντουρντούρεκα



Κ. Τσερκέζογλου θέλω κατ΄ αρχήν να σας ευχαριστήσω και να σας καλωσορίσω στην εφημερίδα μας. Έχοντας ως εφημερίδα ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα κοινωνικής πρόνοιας, θα θέλαμε να μας μιλήσετε εμπεριστατωμένα σχετικά με το έργο που επιτελείτε ως μονάδα. Μια βασική ερώτηση που θα ήθελα να σας θέσω και η οποία απορρέει από τον σκοπό λειτουργίας αυτής της μονάδας είναι τι ακριβώς είναι η ανακουφιστική φροντίδα;



Η ανακουφιστική φροντίδα περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και της ψυχολογικής επιβάρυνσης που προκαλεί μια απειλητική για τη ζωή νόσος. Δεν αντικαθιστά τη θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής, αλλά παρέχεται ταυτόχρονα με αυτή. Στόχος της είναι να προλαμβάνει και να ανακουφίζει συμπτώματα όπως ο πόνος, η ναυτία, η κόπωση, η δύσπνοια, η αϋπνία και να βελτιώνει την ποιότητα ζωής. Ακόμα προσφέρει ψυχολογική και πνευματική υποστήριξη στον πάσχοντα και την οικογένειά του. Η ανάγκη παροχής ανακουφιστικής φροντίδας γίνεται ιδιαίτερα επιτακτική στους ογκολογικούς ασθενείς.



Πείτε μας για το πρόγραμμα αυτό ώστε να ενημερωθεί και ο κόσμος.



Η επιθυμία μας να αγκαλιάσουμε το μυστήριο της ζωής και του θανάτου και να δώσουμε στους πάσχοντες αφενός μεν την αίσθηση ότι είναι επιθυμητοί, αγαπητοί και πολύτιμοι, αφετέρου δε την ελπίδα που γεννά η πίστη στον Θεό και η αιωνία προοπτική όλων μας, μας οδήγησε στην απόφαση να μεθοδεύσουμε τη δημιουργία της πιλοτικής Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας Γαλιλαία στην περιοχή των Μεσογείων.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε την απουσία ανάλογων φορέων από την ελληνική πραγματικότητα.

Η Γαλιλαία είναι η πρώτη Μονάδα Ανακουφιστικής Ιατρικής στην Ελλάδα.

Ο σχεδιασμός της ξεκίνησε προ τριετίας με αλλεπάλληλα ταξίδια σε αντίστοιχες μονάδες στην Αγγλία, Κύπρο, Ρουμανία και Ρωσία και συνεργασία με έμπειρα στελέχη αυτών. Επίσης οργανώθηκαν τρεις ημερίδες από κοινού με τη Νομαρχία μας και το Σύλλογο Ιατρών Ανατολικής Αττικής και τρία εκπαιδευτικά σεμινάρια.

Το πρόγραμμα λειτουργεί σε συνεργασία με το Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο « ο Άγιος Σάββας».

Απευθύνεται σε ασθενείς με καρκίνο τελικού σταδίου που διαμένουν στην περιοχή εντός της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Παρέχονται ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες, ψυχολογική και πνευματική υποστήριξη καθώς και κοινωνική φροντίδα του ασθενούς και των οικείων του.

Οι υπηρεσίες παρέχονται εντελώς δωρεάν σε πρωινό ωράριο τις εργάσιμες μέρες και ώρες. Στις υπηρεσίες συμπεριλαμβάνονται η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, η περιποίηση των τραυμάτων και η εκπαίδευση των ασθενών και των οικείων τους στην αυτοφροντίδα.

Η ανακουφιστική φροντίδα δεν αντικαθιστά τη θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής αλλά παρέχεται ταυτόχρονα με αυτήν.

Η ένταξη στο πρόγραμμα διαρκεί περίπου δύο μήνες με δυνατότητα παράτασης κατά περίπτωση.

Η υποστήριξη των συγγενών του ασθενή συνεχίζεται και στην περίοδο του πένθους.





Η στελέχωση της μονάδας αυτής αποτελείται από πολλές ειδικότητες επιστημόνων με εθελοντική προσφορά. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία σχετικά με το έργο σας;



Η κινητήρια δύναμη του όλου εγχειρήματος είναι ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κκ Νικόλαος.

Υπάρχει μια μόνιμη επιστημονική συμβουλευτική υποστήριξη από εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές.

Η ομάδα που πραγματοποιεί τις επισκέψεις κατ¨οίκον αποτελείται από δύο γιατρούς, τρείς νοσηλευτές, δύο κοινωνικούς λειτουργούς, έναν φυσιοθεραπευτή, έναν ψυχολόγο και δύο ιερείς. Επίσης υπάρχει γραμματειακή υποστήριξη.

Η Μονάδα λειτουργεί πιλοτικά εδώ και εννέα μήνες. Σε αυτό το διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί 500 επισκέψεις. Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε 22 περιστατικά

σε εβδομαδιαία βάση.

Υπάρχει ένα άρτια εξοπλισμένο όχημα για τη μεταφορά τόσο του προσωπικού όσο και των ασθενών όταν χρειάζεται καθώς και μια ειδική πλήρως ανακλινόμενη μπανιέρα για την ανακούφιση των ασθενών.



Το έργο σας ξεκίνησε από το όραμα του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κκ. Νικολάου. Τί πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει ακόμα ώστε το όραμα αυτό και οι στόχοι του να επιτευχθούν πλήρως;



Ο ενθουσιασμός, η πίστη και η αγάπη μας επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε μια μικρή σπίθα, τον πρώτο βασικό πυρήνα. Το πρόγραμμά μας λειτουργεί πιλοτικά για τα δύο πρώτα χρόνια.

Θα πρέπει στο τέλος αυτής της περιόδου να είναι βιώσιμο και πλαισιωμένο από την κοινότητα στην οποία και απευθύνεται.

Όραμά μας εκτός από τη μονάδα κατ οίκον ανακουφιστικής φροντίδας είναι και η δημιουργία Ξενώνα ανακουφιστικής φροντίδας, όπου μπορούμε να προσφέρουμε συνολική φροντίδα. Έτσι οι ασθενείς θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στα προγράμματα κατ΄οίκον φροντίδας, ημερήσιας φροντίδας ή και φιλοξενίας.



Η εθελοντική προσφορά είναι ένας βασικός παράγοντας για την υλοποίηση του σκοπού σας. Πόσο δύσκολη είναι η εφαρμογή του εθελοντισμού στον τομέα της υγείας και μάλιστα σε τέτοια σοβαρά περιστατικά;



Η φροντίδα ενός ασθενούς τελικού σταδίου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Χρειάζεται πέρα από την καλή διάθεση, επιμονή, υπομονή και ψυχικό σθένος. Οι εθελοντές που θα έλθουν σε επαφή με τους ασθενείς και τους οικείους τους πρέπει να έχουν επαρκή κατάρτιση. Έτσι περνούν ένα μακρύ διάστημα εκπαίδευσης και αξιολόγησης ώστε να καταστούν ικανοί να ανταπεξέλθουν.

Κλείνοντας θα ήθελα να μας αναφέρετε που μπορεί να αποταθεί κάποιος προκειμένου να βοηθηθεί.



Οι υπηρεσίες μας παρέχονται δωρεάν. Τα αναλώσιμα υλικά, τα οποία χορηγούνται επίσης δωρεάν, παρέχονται από την υπηρεσία Κατ’ Οίκον Φροντίδας του Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας». Το πρόγραμμα υποστηρίζει οικονομικά η Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Μιχαήλ ο Χωνιάτης».

Η διεύθυνση είναι Αγ. Δημητρίου 23, 190 04 Σπάτα Αττικής (στην αυλή του Ιερού Προσκυνήματος του Χριστού, δίπλα στο Γηροκομείο) τηλ. 210 6635955 Φαξ: 210 6025655 email: galilee@galilee.gr.

Που θα τη βρείτε

Η Φωτό Μου
Μηνιαία Τοπική Εφημερίδα
Διανέμεται στους εξής Δήμους: Αρτέμιδας, Σπάτων, Ραφήνας
Προβολή πλήρους προφίλ

Πρωτοσέλιδα