Καλώς ήρθατε

Καλώς ήρθατε

Αναγνώστες

Copyright Apopsinews.blogspot.com. Από το Blogger.
Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΠΑΤΩΝ, ΚΥΡΙΑΚΗ 06-03-2011

                                                                                                              Γράφει η Μάγδα Γιαπιτζάκη

«Μετά από έναν χρόνο εσωστρέφειας και ομφαλοσκόπησης» (και ενώ η ίδρυσή της χρονολογείται από το 1997, σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου της κ. Π. Κατσίκη), η Ένωση Ιδιοκτητών Σπάτων – Αρτέμιδος διοργάνωσε την Κυριακή, 06/03 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Σπάτων, συνάντηση όπου «προσπάθησε ν’ αγγίξει τρία από τα μεγαλύτερα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή μας: Το Κτηματολόγιο, τις Πράξεις Εφαρμογής και το πλέον ηλεκτρισμένο θέμα, το Κ.Ε.Λ Βορείων Μεσογείων, που αγγίζει σιγά – σιγά τον Δήμο μας».

Σκοπός της ανοιχτής συνάντησης ήταν:

«Να μεταφέρουμε στα μέλη μας, όσο μπορούμε, κάποια συσσωρευμένη γνώση, κάποιες πληροφορίες που έχουμε συλλέξει».

«Στην διάχυση της πληροφορίας, ένα σημαντικό πράγμα, στο οποίο τα μέλη μας είχαν πρόβλημα. Υπήρχε πάντα μια συνωμοσιολογία….».

«Στον καλύτερο ορισμό των προβλημάτων που μας απασχολούν. Γιατί αν κάποιος δεν γνωρίζει καλά το πρόβλημα, δεν πρόκειται ποτέ να βρει τη λύση του».

«Να προωθήσουμε κάποιες προτάσεις, οι οποίες μπορούν να γίνουν λύσεις, στο βαθμό που η τοπική διοίκηση επιθυμεί, κι αν οι προτάσεις αυτές έχουν νόημα, να γίνουν αποδεκτές».



«Το Κ.Ε.Λ Βορείων Μεσογείων πρέπει να ολοκληρωθεί»!!!!!, είπε δια της επιστολής της η Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής κυρία Χρυσάνθη Κισκήρα,

Συνεκτιμώντας:

• Την ανάγκη προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, την συμμόρφωση στο Ευρωπαϊκό και Εθνικό Δίκαιο και αποφυγή επιβολής των προστίμων.

• Εξασφαλίζοντας όμως 3ου Βαθμού επεξεργασία Λυμάτων, την επαναχρησιμοποίηση του νερού και την τοποθέτηση των αγωγών εκροής σε μεγάλο βάθος και μήκος από την ακτή.

• Με την προϋπόθεση βεβαίως ότι το Κ.Ε.Λ αυτό θα είναι κλειστού τύπου, ώστε να μην υποβαθμίζεται η πέριξ της μονάδας περιοχή.

• Προς τούτο θα πρέπει να επιλεγεί η θέση του Κ.Ε.Λ Βορείων Μεσογείων, η μέθοδος επεξεργασίας και ο τρόπος διαχείρισης της λυματολάσπης.

• Επίσης θα πρέπει να εξασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την χρηματοδότηση της κατασκευής των εσωτερικών δικτύων των δήμων που θα μετέχουν, ώστε να είναι έτοιμοι να συνδεθούν με τον κεντρικό αγωγό.



Το Κ.Ε.Λ ΧΑΝΙΩΝ

Στην συνέχεια ο κύριος Καβρουλάκης, ο οποίος εργαζόταν για 25 έτη στην Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης του Δήμου Χανίων και είχε ασχοληθεί από τον αρχικό σχεδιασμό-μελέτη-μέχρι και την επίβλεψη κατασκευής και λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού, μας περιέγραψε το εν λόγω Κ.Ε.Λ., που είναι 2ου Βαθμού, που δεν προβλέπεται η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων, και των οποίων η εκροή γίνεται με αγωγούς που εκβάλλουν στην θάλασσα, σε μη ευαίσθητη, βραχώδη περιοχή, απαγορευμένη για κολύμβηση, με μερική απομάκρυνση του αζώτου.

Μας περιέγραψε ένα Κ.Ε.Λ του οποίου η κατασκευή άρχισε το έτος 1989 για 80.000 κατοίκους, και μέχρι το 2005 συνέχιζαν να γίνονται συμπληρωματικά έργα βελτίωσης και απόσμωσης. Εντός δε του τρέχοντος έτους πρόκειται να γίνει μελέτη για βελτίωση της αφυδάτωσης και μελέτη για 170.000 κατοίκους. (Προστίθενται και οι όμοροι Δήμοι).



Τα ερωτηματικά που γεννώνται είναι πολλά.

- Πόσο πολύ ομφαλοσκοπούσε το Δ.Σ της Ένωσης το έτος 2003, ώστε δεν αντελήφθη τους αγώνες των Δημοτών και της Δημοτικής Αρχής του δήμου Αρτέμιδος, προσπαθώντας να αποτρέψουν την χωροθέτηση και κατασκευή του Κ.Ε.Λ Βορείων Μεσογείων στην θέση ‘Πλατύ Χωράφι’ και την απόληξη των αγωγών εκροής στο ‘Ακρωτήρι Βελάνι’.

- Δεν υπέπεσε στην αντίληψή τους η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που ακυρώνει την 136125/10.09.2003 κοινή Υπουργική απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος-Χωροταξίας, Δημοσίων Έργων και Πολιτισμού, και των Υφυπουργών Εσωτερικών, Δημ. Διοίκησης και αποκέντρωσης, Υγείας, Πρόνοιας και Γεωργίας και απορρίπτει τις ασκηθείσες παρεμβάσεις;

- Αλλά και το νυν Δ.Σ της Ένωσης Ιδιοκτητών δεν φρόντισε να πληροφορηθεί από την Δημοτική Αρχή του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος για τις ΔΥΟ ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ των ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ, των Σπάτων στις 25/02/2011 και της Αρτέμιδος στις 03/03/2011:

«ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ.Ε.Λ ΒΟΡΕΙΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ» - «ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΕΚΡΟΗΣ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ»

Δεν φρόντισαν να μάθουν ότι ακόμα και το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας ψήφισε ΟΜΟΦΩΝΑ «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ.Ε.Λ ΒΟΡΕΙΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ»;

Μήπως ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας κος Λιακόπουλος δεν γνώριζε ότι η εταιρεία ΕΜΒΗΣ, Ελευθερίου Βενιζέλου 60, ισόγειο, ανήκει στην οικογένεια του κ. Ανδρεαδάκη, Ελευθερίου Βενιζέλου 60, Α΄Όροφος; Εταιρεία στην οποία ανετέθη η μελέτη και ωρίμανση του έργου αξίας 90.000 ευρώ, στο οποίο ανεφέρθη ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών;

Μήπως για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την κατασκευή των εσωτερικών δικτύων, τα οποία θα οδηγούν στον κεντρικό αγωγό, όπως αναφέρθηκε στην επιστολή της και η αντιπεριφερειάρχης, φρόντισε να φέρει το θέμα του αποχετευτικού δικτύου Σπάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο η Δημοτική Αρχή και βέβαια την ψήφισε;



Ένα σύγχρονο Κ.Ε.Λ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΠΑΤΩΝ – ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ, σίγουρα δεν υποθηκεύει το μέλλον της περιοχής.

Το Κ.Ε.Λ Βορείων Μεσογείων, μαμούθ, αυτό που μας ζωγραφίζει η κυρία αντιπεριφερειάρχης, χωρίς να αναφέρεται βέβαια στην θέση του, ένα Κ.Ε.Λ 3βάθμιο, με αγωγό εκροής στην θάλασσα και θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί Κ.Ε.Λ 3ου ΒΑΘΜΟΥ.

Το Κ.Ε.Λ Βορείων Μεσογείων όμως δεν είναι άλλο από το ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ του κυρίου Ανδρεαδάκη στην θέση ‘Πλατύ Χωράφι».

Οι πολιτικοί μας δεν ενημερώνονται άραγε από την επιστημονική κοινότητα ότι με την μελέτη Ανδρεαδάκη:

1. Καταστρατηγείται το ισοζύγιο μάζας

2. Το μαθηματικό μοντέλο εκτίμησης ρύπων και κολοβακτηριδίων στη θάλασσα είναι άκυρο, δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση.

3. Δεν αναφέρεται στην ποσότητα λυματολάσπης που θα παράγει το Κ.Ε.Λ. Δεν υπάρχει πρόβλεψη διαχείρισής της, με όλες τις επακόλουθες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Σε ποιο ΧΥΤΑ θα πηγαίνει; Στο ΧΥΤΑ Κερατέας; Ή μήπως θα γίνει ΧΥΤΑ στο ‘Πλατύ Χωράφι’;

4. Παρότι αναφέρεται ότι θα υπάρχει 3ου βαθμού επεξεργασία λυμάτων, δεν αναφέρεται στο ποσοστό των λυμάτων που θα επεξεργάζεται τριτοβάθμια. Δηλαδή γνωρίζει το κόστος του θειικού αργιλίου που απαιτείται στην 3βάθμια επεξεργασία, αλλά δεν γνωρίζει ποιο είναι το ποσοστό λυμάτων που θα επεξεργάζεται.

5. Δεν εφαρμόζονται οι κοινοτικές οδηγίες για κολυμβητικά ύδατα ακόμη και αυτή των βιολογικών καθαρισμών. Π.χ δεν μετράται-παρακολουθείται ο δείκτης των βιολογικά μη αποικοδομήσιμων χημικών ουσιών.

6. Δεν υπάρχουν μέτρα παρακολούθησης –μέτρησης βαρέων μετάλλων και τοξικών χημικών ενώσεων.

7. Δεν μας λέει τι γίνεται με τα «βιομηχανικά απόβλητα».

Το μοντέλο του κ. Ανδρεαδάκη δεν ξέρει που τελειώνει η θάλασσα και που αρχίζει η στεριά, γιατί σ’ αυτό το μοντέλο η στεριά είναι ανύπαρκτη! Γιατί το μοντέλο δεν προβλέπει την ύπαρξη ακτογραμμής. Άρα δεν μπορεί να προβλέψει συσσώρευση ρύπων και παθογόνων ουσιών, όχι μόνο στις ακτές αλλά πουθενά.



- Μήπως οι πολιτικοί μας έχουν ξεχάσει την ύπαρξη των οικισμών στην γύρω περιοχή;

- Μήπως έχουν ξεχάσει ότι το Πλατύ Χωράφι είναι κοιλάδα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που διασχίζεται από ένα ποταμό που ήδη ξεχειλίζει (πρώην ρέμα Ραφήνας), για τον οποίον δεν προβλέπονται έργα διευθέτησης;

- Θέλουν πραγματικά να εγκλωβίσουν την Αρτέμιδα ανάμεσα σε δύο αγωγούς εκροής λυμάτων, του Κ.Ε.Λ Κεντρικών Μεσογείων στην ‘Χαμολιά’ και των Βορείων Μεσογείων στο ‘ακρωτήρι Βελάνι’.



ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ, ΕΝΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΙΝΑΙ. ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ μας είπε ο κος Καβρουλάκης του Κ.Ε.Λ Χανίων στην συζήτηση που είχε με την εφημερίδα μας. Στην ερώτησή μας : - Τι προβλέπεται σε περίπτωση αστοχίας ή βλάβης, απάντησε:

- ‘Έχει συμβεί 2-3 φορές. Είναι η χειρότερη των περιπτώσεων. Πετάμε τα λύματα ακατέργαστα στην θάλασσα για 5-6 ώρες, αφού πρώτα κάνουμε ανακοινώσεις για απομάκρυνση από την ακτή. Την επόμενη ημέρα δεν υπάρχει πρόβλημα.

Είμαστε όντος «νοήμονες άνθρωποι». Άλλωστε δεν απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλος δείκτης νοημοσύνης για να αντιληφθούμε τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στον Ευβοϊκό και μάλιστα στην κολυμβητική θάλασσα της Αρτέμιδας, η οποία κατακλύζεται από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβρη από χιλιάδες επισκέπτες/κολυμβητές από ολόκληρη την Αττική, μία περίπτωση «αστοχίας» ενός εκ των δύο αγωγών εκροής, των Κεντρικών Μεσογείων (με εκροή στην Χαμολιά) ή των Βορείων Μεσογείων (στο ακρωτήρι Βελάνι).



Αυτό το Κ.Ε.Λ Βορείων Μεσογείων δεν συμβάλλει απλά και μόνο στην υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων και του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδας αλλά και στην πλήρη και ολοσχερή καταστροφή της Μεσογείτικης γης.

Οι δημότες Σπάτων – Αρτέμιδος γνωρίζοντας το μέγεθος της καταστροφής και της υποβάθμισης, αποφάσισαν να αγωνιστούν για να σταματήσουν το ΤΕΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ, ΤΗΝ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ Κ.Ε.Λ ΒΟΡΕΙΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ. ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ ΝΑ ΚΤΑΤΛΗΞΟΥΝ ΑΓΩΓΟΙ ΕΚΡΟΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ.

ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΑ, ΟΤΙ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

Εκτός και αν αντισταθμιστικά οφέλη εννοούν κάποιοι τις απαλλοτριώσεις γης!!!!



Που θα τη βρείτε

Η Φωτό Μου
Μηνιαία Τοπική Εφημερίδα
Διανέμεται στους εξής Δήμους: Αρτέμιδας, Σπάτων, Ραφήνας
Προβολή πλήρους προφίλ

Πρωτοσέλιδα