Καλώς ήρθατε

Καλώς ήρθατε

Αναγνώστες

Copyright Apopsinews.blogspot.com. Από το Blogger.
Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Νερό από τα λύματα για «πράσινο» λεκανοπέδιο

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ enet.gr
Σε είκοσι χρόνια οι ανάγκες για νερό θα ξεπερνούν κατά 40% τις διαθέσιμες ποσότητες και θα φτάσουν τα 6.900 δισ. κυβικά τον χρόνο, έναντι 4.500 σήμερα. Την τελευταία 50ετία η ζήτηση εξαπλασιάστηκε, παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός αυξήθηκε μόνο κατά δύο φορές.
Εντονο είναι και το πρόβλημα της λειψυδρίας που πλήττει 232 εκατ. άτομα σε 26 χώρες. Ενας στους έξι κατοίκους της Γης δεν έχει καν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ ένας στους τρεις χρησιμοποιεί νερό που δεν πληροί τους κανόνες υγιεινής.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες στην ημερίδα της ΕΥΔΑΠ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Ο καθηγητής Ανδρέας Ανδρεαδάκης, ειδικός γραμματέας Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, έθεσε το θέμα της επανάχρησης του νερού, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα συστημάτων βιολογικού καθαρισμού των αστικών λυμάτων που προβλέπει επενδύσεις 1,2 εκατ. ευρώ ώς το 2013 και θα καλύψει όλες τις πόλεις με πληθυσμό από 2 έως 15 χιλιάδες κατοίκους. Ανέφερε ότι από τα 800.000 κυβικά νερού την ημέρα που προέρχονται από το εργοστάσιο στην Ψυττάλεια, σήμερα αξιοποιούνται μόνον 5.000 για τις φυτεύσεις που έχουν γίνει στο νησί. Αμεσος στόχος είναι να συγκεντρώνονται 80.000 κυβικά, που θα διατεθούν για έργα πράσινου στη Σαλαμίνα, το παράκτιο μέτωπο της πρωτεύουσας, τον Ελαιώνα και το Ποικίλον Ορος.
Με βάση τη νέα Οδηγία για τα νερά, επανέρχεται το θέμα της τιμολόγησης, που θα έπρεπε να εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών θα δοθεί παράταση. Τα νέα τιμολόγια θα είναι ένα μέσο για τον περιορισμό της σπατάλης, ειδικά στον γεωργικό τομέα όπου απορροφάται το 86% των υδατικών αποθεμάτων της Ελλάδας και οι απώλειες υπολογίζονται στο 80%. Η χώρα μας προς το παρόν δεν εξετάζει αυξήσεις στις τιμές του νερού, αλλά είναι βέβαιο ότι την επόμενη διετία θα μπουν νέοι δείκτες που θα έχουν σχέση με την περιβαλλοντική επίπτωση που προκαλεί η κάθε χρήση.

Που θα τη βρείτε

Η Φωτό Μου
Μηνιαία Τοπική Εφημερίδα
Διανέμεται στους εξής Δήμους: Αρτέμιδας, Σπάτων, Ραφήνας
Προβολή πλήρους προφίλ

Πρωτοσέλιδα