Καλώς ήρθατε

Καλώς ήρθατε

Αναγνώστες

Copyright Apopsinews.blogspot.com. Από το Blogger.
Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ





Είναι γνωστό, ότι μέσα από την εκπαίδευση ο νέος άνθρωπος προετοιμάζεται να ενταχθεί σε ένα κοινωνικό πλαίσιο που περιλαμβάνει τις ευρύτερα αποδεκτές αξίες και στάσεις, όλα τα επιτεύγματα, όλες τις γνώσεις που έχουν κατακτηθεί, όλες δηλαδή τις διαστάσεις του πολιτισμού.


Στόχος του πολιτισμού στην εκπαίδευση είναι η δημιουργία ελεύθερων ανθρώπων με αξιοπρέπεια χωρίς περιορισμούς και εμπόδια στη σκέψη και στην έκφραση, γιατί η σημερινή τεχνολογία έχει ανοίξει απέραντες δυνατότητες και η απειλή εξανδραποδισμού των ανθρώπων, με τις νέες μορφές υποδούλωσης γίνεται κάθε τόσο και μεγαλύτερη.

Έμφαση στον πολιτισμό σημαίνει αρμονική συνύπαρξη, μη περιθωριοποίηση, σεβασμός της διαφορετικότητας, συμπαράσταση και προστασία της αξιοπρέπειας του ανθρώπου.

Έμφαση στον πολιτισμό σημαίνει συνειδητό πλησίασμα της ανθρώπινης κατάκτησης, σημαίνει ότι η γνώση προσεγγίζεται ως προϊόν της προσπάθειας του ανθρώπου να καλυτερεύσει τη ζωή του, να επικοινωνήσει καλύτερα με τους γύρω του, να μοιραστεί με άλλους τις αγωνίες του και τα προβλήματά του.

Έμφαση στον πολιτισμό σημαίνει επικοινωνία με τους άλλους, τους αλλοεθνείς, όπως γράφει και ο Οδυσσέας Ελύτης στο «Άξιον Εστί»:



Βλέπεις, είπε, είναι οι Άλλοι

και δε γίνεται Αυτοί χωρίς Εσένα

και δε γίνεται μ’ αυτούς χωρίς, Εσύ

Βλέπεις, είπε, είναι οι Άλλοι

και ανάγκη πάσα να τους αντικρίσεις

η μορφή σου αν θέλεις ανεξάλειπτη να ‘ναι

και να μείνει αυτή.1



αλλά και το παρακάτω κινέζικο ποίημα (ανωνύμου), συνοψίζει τον τρόπο επικοινωνίας με τους Άλλους, πράγμα που ισχύει απόλυτα και στην περίπτωσή μας.2



Πήγαινε στους ανθρώπους, ζήσε ανάμεσά τους,

μάθε από αυτούς, αγάπησέ τους,

υπηρέτησέ τους, κάνε σχέδια μαζί τους,

άρχισε με αυτά που έχουν,

χτίσε πάνω σε αυτά που έχουν.



Επιγραμματικά, στη συνέχεια, αναφέρουμε κάποιες προτάσεις που ίσως, κατά τη γνώμη μας, βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της πολιτιστικής ανάπτυξης στο χώρο του σχολείου, μέσα από την ουσιαστική πολιτιστική επικοινωνία με τους αλλοεθνείς μαθητές:

Ο Διευθυντής με το σύλλογο διδασκόντων δίνει τη δέουσα προσοχή για την αισθητική του χώρου του σχολείου.

Προωθούνται καινοτόμα προγράμματα, που έχουν ως στόχο την πολιτιστική ανάπτυξη της ζωής του σχολείου, σε συνεργασία με το υπεύθυνο των Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης Α/θμιας.

Δημιουργείται αίθουσα «Πολιτισμού», όπου δημιουργούνται διάφορες «γωνιές» για τη λογοτεχνία, το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τεχνολογία, την επιστήμη, αλλά και τον πολιτισμό των «άλλων».

Φροντίζουμε για την προβολή της δουλειάς του σχολείου και την επικοινωνία με το κοινωνικό περιβάλλον.

Διευκολύνονται επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικούς, όπως: μουσεία, πινακοθήκες, βιβλιοθήκες, επιστημονικά κέντρα, εργοστάσια, βιότοπους, αρχαιολογικούς χώρους κλπ.

Ενθαρρύνεται ο σύλλογος διδασκόντων για την ανάληψη ανάλογων δραστηριοτήτων και την ευαισθητοποίηση του σε θέματα πολιτιστικής ανάπτυξης με την ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών.

Οργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις με ενδιαφερόμενους φορείς, όπως: σύλλογο γονέων, πολιτιστικό σύλλογο, μορφωτικά ιδρύματα κλπ. με τη συμμετοχή και των αλλοδαπών γονέων.

Φροντίζουμε για τη δημιουργία ενός ευχάριστου και δημιουργικού κλίματος μεταξύ δασκάλων και μαθητών (γηγενών και αλλοδαπών) έτσι, ώστε το σχολείο να γίνει χώρος ευχάριστος, χαρούμενος και δημιουργικός για το μαθητή και το δάσκαλο, χώρος όπου θ’ ανθίζει με τη βοήθεια της επιστήμης και της τεχνολογίας ο μύθος, η φαντασία τ’ όνειρο.

Συμπερασματικά, ένας νέος κόσμος μπορεί να αναδειχθεί με την ανάπτυξη του πολιτισμού στο σχολείο, και η συμβολή του Διευθυντή και των εκπαιδευτικών μιας σχολικής μονάδας είναι πολύ σημαντική.

Που θα τη βρείτε

Η Φωτό Μου
Μηνιαία Τοπική Εφημερίδα
Διανέμεται στους εξής Δήμους: Αρτέμιδας, Σπάτων, Ραφήνας
Προβολή πλήρους προφίλ

Πρωτοσέλιδα