Καλώς ήρθατε

Καλώς ήρθατε

Αναγνώστες

Copyright Apopsinews.blogspot.com. Από το Blogger.
Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Πρόγραμμα Καλλικράτης - Το μεγάλο βήμα της Αυτοδιοίκησης


    Ριζικές αλλαγές στο διοικητικό σύστημα της χώρας προβλέπει το σχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης. Το σχέδιο, ονομάστηκε «Καλλικράτης» και προβλέπει την συγχώνευση των νομαρχιών σε 13 περιφέρειες, με αιρετούς περιφερειάρχες, και την μείωση των δήμων από 1.034 σε 370. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κείμενο που έχει δοθεί προς δημόσια διαβούλευση ψηφίστηκε από το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα.
Ωστόσο, θα περιμένουμε έως τα τέλη Φεβρουαρίου να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα, που αποτελούν πάγιες θέσεις της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή να αποδοθούν τα 331 οφειλόμενα εκατομμύρια του 2009, καθώς και να καταβληθεί η δεύτερη δόση των παρακρατηθέντων πόρων, που ανέρχονται στα 214 εκατομμύρια ευρώ. Όσον αφορά το χωροταξικό που «καίει» τους περισσότερους δήμους, ζητήθηκε να υλοποιηθεί η υπόσχεση του υπουργού Εσωτερικών σύμφωνα με την οποία θα προωθηθεί μετά από κοινή διαβούλευση όπου και θα παρουσιαστεί και ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης.
   Το νέο σχέδιο νόμου που από πολλούς χαρακτηρίζεται ριζοσπαστικό για την τοπική αυτοδιοίκηση αναμένεται να βάλει νέα θεμέλια στη λειτουργία και τη δομή της πολιτείας.
    Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αξίζει να αναφέρουμε μερικές:

v     Στη θέση των 76 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που σήμερα αποτελούν τις Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις δημιουργούνται αιρετές περιφέρειες σε αριθμό ανάλογο των 13 κρατικών σημερινών περιφερειών (καταργούνται οι νομαρχίες).

v     Ταυτόχρονα, καταργούνται περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων, μειώνονται δηλ. σε λιγότερα από 2.000, καταργούνται δηλαδή περίπου 4.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων. Εδώ θα πρέπει να αποφευχθεί η μετατόπιση των σημερινών υπηρεσιών σε όμορους δήμους που θα συνενωθούν, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των δημοτών.

v     Η κυβέρνηση προχωρά στη θεμελίωση έως 7 Γενικών Διοικήσεων που αντικαθιστούν τις 13 σημερινές κρατικές περιφέρειες ως τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες την ύπαρξη των οποίων επιβάλει το Σύνταγμα.

v     Θα υπάρξει πρόβλεψη για την κατανομή των πόρων με γεωγραφικά, οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια.

v     Οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συνδεθούν με το ΦΠΑ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
v     Θα υπάρξει αλλαγή του τρόπου ελέγχου των πόρων, θα υπάρξει υποχρεωτική ανάρτηση των διοικητικών αποφάσεων στο Διαδίκτυο, ενώ θα συσταθεί αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου των ΟΤΑ.

v     Θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικά δημοτικά ΚΕΠ, θα αρχίσει να αξιοποιείται η «έξυπνη» κάρτα δημότη, ενώ οι δήμοι θα εξοπλιστούν με ATM τα οποία θα συνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό ΚΕΠ και θα παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο επί 365 μέρες.
v     Θα δημιουργηθεί διοικητική «βοήθεια στο σπίτι» για τους δημότες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημοτικές υπηρεσίες και θα θεσμοθετηθεί ο «δημοτικός ανταποκριτής», δηλαδή υπάλληλος που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους με αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών.

     Αξίζει επίσης να αναφέρουμε την δήλωση του πρόεδρου της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτα Κακλαμάνη μετά το τέλος του συνεδρίου:

    «Σήμερα, ανάβουμε πορτοκαλί φως στην κυβέρνηση και εύχομαι να μην χρειαστεί να κάνουμε έκτακτο συνέδριο, για να αποφασίσουμε τότε για το πράσινο, ή κόκκινο, φως που τελικά θα δοθεί. Θέλω να πιστεύω πως το όνειρο της μεταρρύθμισης, που υπήρξε κατ' αρχάς όνειρο της Αυτοδιοίκησης, θα το δουν όλοι ως τέτοιο ώστε να γίνει πράξη, θέλω να πιστεύω, ότι θα μείνουν έξω από μικροπολιτικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες. Η κυβέρνηση να δείξει διάθεση, αλλά και να βάλει το χέρι στην τσέπη της».
    Επίσης μερικά από τα αιτήματα, έτσι όπως διατυπώθηκαν στο συνέδριο είναι τα εξής:

v     Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών μαζί με τους αντίστοιχους πόρους,
v     φορολογική αποκέντρωση,
v     στελέχωση των ΟΤΑ και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού,
v     θεσμοθέτηση της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης για τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μερικών ακόμη πόλεων της χώρας, με αιρετά διοικητικά όργανα,
v     εκλογή δημοτικών συμβούλων από το σύνολο των ψηφοφόρων του νέου δήμου και με ποσόστωση ανάλογη με τον πληθυσμό του κάθε συνενούμενου δήμου.
v     Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών μαζί με τους αντίστοιχους πόρους,
v     φορολογική αποκέντρωση,
v     στελέχωση των ΟΤΑ και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού,
θεσμοθέτηση της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης για τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και μερικών ακόμη πόλεων της χώρας, με αιρετά διοικητικά όργανα.
v     Εκλογή δημοτικών συμβούλων από το σύνολο των ψηφοφόρων του νέου δήμου και με ποσόστωση ανάλογη με τον πληθυσμό του κάθε συνενούμενου δήμου.

    Είναι αλήθεια ότι το κείμενο αυτό που κατατέθηκε προς διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι ένα κείμενο αρχών, και αναμφισβήτητα το πρόγραμμα «Καλλικράτης» αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες των τελευταίων δεκαετιών. Για πρώτη φορά, έπειτα από τόσα χρόνια, το κεντρικό κράτος αναθέτει τη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων σε αιρετές εξουσίες, άμεσα εκλεγμένες από το λαό. Για πρώτη φορά, το κράτος παραδέχεται ότι ορισμένες αρμοδιότητες, όταν αποκεντρωθούν στο πλησιέστερο προς το πολίτη επίπεδο, θα παρέχονται αποτελεσματικότερα και θα ικανοποιούν, με καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των πολιτών του.
    Ευχή δική μας για τον Δήμο Αρτέμιδος είναι να εκμεταλλευτεί την ανάγκη προσαρμογής ως προς τον τρόπο κατανομής στις νέες πραγματικότητες που έχουν δημιουργηθεί αλλά και στο τουριστικό χαρακτήρα που έχει ο δήμος μας για περαιτέρω ανάπτυξη.


Που θα τη βρείτε

Η Φωτό Μου
Μηνιαία Τοπική Εφημερίδα
Διανέμεται στους εξής Δήμους: Αρτέμιδας, Σπάτων, Ραφήνας
Προβολή πλήρους προφίλ

Πρωτοσέλιδα