Καλώς ήρθατε

Καλώς ήρθατε

Αναγνώστες

Copyright Apopsinews.blogspot.com. Από το Blogger.
Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

'Αννα Ραφτοπούλου Δημ. Σύμβουλος "Όχι στο γιγαντιαίο ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι. Όχι στον αγωγό εκβολής των προϊόντων στη θάλασσα μας".

Θα ξεκινήσω λέγοντας πως λυπάμαι πάρα πολύ για τα λόγια του Δημάρχου. Σκοπός δεν είναι να σας καθυστερήσουμε κύριε Δήμαρχε και να σας εμποδίσουμε. Θέλουμε μόνο να διασφαλίσουμε τα δυο βασικά θέματα που ζητάμε. Τα πράγματα είναι απλά. Όσο για τους φορείς, οφείλω να πω πως δεν λειτουργούν με τσαμπουκά, αλλά προσπαθούν εναγωνίως να κάνουν το καλύτερο για τον τόπο τους. Η αγωνία τους είναι έντονη, όχι οι τρόποι τους κακοί.


Κύριε Δήμαρχε, στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο μας αναγνώσατε την απάντηση της Περιφέρειας στα δεκαέξι σημεία διαλόγου που η Δημοτική Αρχή έθεσε. Νομίζω πως τουλάχιστον τώρα όλοι πήραμε το μήνυμα. Δεν κερδίζουμε τίποτα με διαπραγματεύσεις και με διάλογο σε αυτήν την βάση. Χάνουμε. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο. Η απάντηση λοιπόν αυτή μάλλον υποτιμάει την νοημοσύνη μας. Στραγγαλίζει την θέληση μας και την θέληση των πολιτών του Δήμου μας. Θα τη χαρακτήριζα προσβλητική και άκρως απαράδεκτη. Όλα τα σημεία της χρίζουν έντονου σχολιασμού, όμως θα σταθώ, για να μη σας κουράσω στα σοβαρότερα κατά την γνώμη μου. Στα τρία πρώτα σημεία γίνονται σαφείς οι προθέσεις της πολιτείας για τρία πράγματα:

1. Η θέση του ΚΕΛ θα είναι στο Πλατύ Χωράφι.

2. Θα εξυπηρετεί τους έντεκα Δήμους και

3. Θα γίνει με βάση την ήδη υπάρχουσα μελέτη.

Συνεπώς οι τρεις σοβαρές προϋποθέσεις που θέσαμε απορρίπτονται. Όλα λοιπόν γίνονται για οικονομικούς λόγους και λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας. Λυπούμαστε πολύ, αλλά για αυτό δεν φταίει ο λαός. Συνεπώς δεν θα αφήσουμε να γίνει ένα έργο, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κράτους.

Στο τέταρτο σημείο μας λένε πως θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή η τριτοβάθμια επεξεργασία, αλλά μόνο για ένα μεγάλο ΚΕΛ. Άρα λοιπόν μας λένε πως αν γίνει το γιγάντιο ΚΕΛ μπορεί και να μας κάνουν τη χάρη να το κάνουν τριτοβάθμιο. Κάτι που εμείς το έχουμε σαν προϋπόθεση.

Για το πέμπτο σημείο, ευτυχώς είναι κάπως θετικοί. Ευτυχώς πέριξ του ρυπογόνου εργοστασίου ΚΕΛ θα αναπτύξουν δραστηριότητες για τα παιδιά. Δηλαδή θα παίρνουν οι γονείς τα παιδιά τους και θα πηγαίνουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις γύρω από το ΚΕΛ. Δεν μας είπαν όμως αν θα προσφέρονται ειδικές στολές και μάσκες οξυγόνου ή θα πρέπει να τις αγοράζουμε.

Στο πάρα που σοβαρό εκτός σημείο, σχετικά με τη λυματολάσπη, παρουσιάζεται σαν μια πρόσφορη λύση η μεταφορά της η Ψυτάλλεια. Θα μαζεύονται λοιπόν σωροί και θα μεταφέρονται με φορτηγίδες και φορτηγά στην Ψυτάλλεια. Βέβαια μαθαίνουμε πως η Ψυτάλλεια έχει κορεστεί, αλλά αυτό μάλλον δεν έχει καμία σημασία για κανέναν. Και όταν γίνονται απεργίες ή όταν στην Ψυτάλλεια υπάρχει κάποιο πρόβλημα; Δεν πειράζει λοιπόν, θα μαζεύονται μερικές εκατοντάδες τόνοι παραπάνω.

Πρέπει να καταλάβουν πως έχουμε αλλάξει αιώνα. Μια μονάδα επεξεργασίας λυματολάσπης δεν είναι στην εποχή μας κάτι το εξωπραγματικό και το πολύ δύσκολο. Η επεξεργασία της μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή βιοαερίου, ηλεκτρικής ενέργειας, λιπάσματος, ή να βρει πολλές ακόμα εφαρμογές.

Όσο για το έκτο σημείο και τις δεξαμενές, αναφέρεται πως η πλήρη κάλυψη τους δεν είναι αποδεκτή από οικονομοτεχνικής άποψης, καθώς δεν τεκμηριώνεται η σκοπιμότητα και η αναγκαιότητα αυτής της επένδυσης. Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει από οικονομοτεχνικής πλευράς όταν μιλάμε για περιβάλλον, για υγεία και για ζωή. Αναφέρει πως κλειστού τύπου δεξαμενές γίνονται μόνο όταν βρίσκονται κοντά σε αστικό ιστό. Δηλαδή το Πλατύ Χωράφι τι είναι; Στη μέση του πουθενά; Και οι οικισμοί γύρω; Το Ήμερο Πεύκο; Η Βουνόπολη; Το Πικέρμι καεί άλλες; Τι είναι; Αυτές δεν είναι κατοικημένες περιοχές; Δεν είναι αστικός ιστός.

Το πολύ, πολύ σοβαρό θέμα όμως είναι η απάντηση στο όγδοο σημείο. Ο αγωγός απορροής, ο οποίος είναι γι’ αυτούς δεδομένος και θα είναι σε απόσταση μικρότερη των δυο χιλιομέτρων από την ακτή και σε πολύ μικρότερο βάθος, πολύ μικρότερο από εκατόν είκοσι μέτρα. Δεν είναι δυνατόν στην εποχή μας να μιλάμε για τεχνολογίες περασμένου αιώνα. Δεν είναι δυνατόν όλη σχεδόν η κεντρική Ευρώπη να έχει ΚΕΛ χωρίς να έχει θάλασσα και εμείς να ψάχνουμε οπωσδήποτε θάλασσα για να ρίξουμε τα λύματα. Μάλλον ήρθε η ώρα να καταλάβουν πως δεν αρκούμαστε στις εύκολες λύσεις. Η θάλασσα μας δεν θα γίνει αποδέκτης σε καμία περίπτωση. Θα είμαστε αδιαπραγμάτευτη για την απόλυτη προστασία της.

Η πλήρης επαναχρησιμοποίηση του προϊόντος δεν είναι ουτοπία. Υπάρχουν πάρα πολλές λύσεις. Παραδείγματος χάριν.

1. Η σύμβαση του αεροδρομίου προβλέπει την φύτευση έντεκα εκατομμυρίων δέντρων, τα οποία μάλιστα θα μπορούσαν να είναι κατάλληλα για υλοτομία.

2. Σε κάποιες χώρες μετά από επεξεργασία κατάλληλη του προϊόντος εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Βέβαια δεν υπάρχει τέτοια νομοθετική ρύθμιση θα μου πείτε στην χώρα μας. Ας την κάνουν όμως. Οικολογικές λύσεις υπάρχουν πάρα πολλές. Αρκεί να υπάρχει μια στοιχειώδης ευαισθησία στο περιβάλλον και μια εξιδανικευμένη καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες. Αυτούς χρειαζόμαστε.

Όσο για τα βιομηχανικά λύματα, ευτυχώς βρέθηκε λύση και δεν υπάρχει πρόβλημα. Αναφέρουν λοιπόν: «Η πριν επεξεργασία τους θα διενεργείται με ευθύνη των βιομηχανιών και κάποια θα δύναται να μεταφέρονται στο ΚΕΛ Μεταμόρφωσης». Έλεος πια. Που απευθύνονται; Μεταφέρουν ένα τόσο σοβαρό θέμα στην ευθύνη των βιομηχάνων;

Θέλω χαριτολογώντας να σχολιάσω ότι το μοναδικό ναι που είπαν το έγραψαν κιόλας. «Ναι στην δενδροφύτευση της γύρω περιοχής». Τους ευχαριστούμε θερμά.

Πριν κλείσω την τοποθέτηση μου θέλω να κάνω μια μικρή αναφορά στο θέμα της Επιτροπής Διαβούλευσης. Συστάθηκε, πήραμε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Νομίζω ότι είναι ώρα να ξεκινήσει την διαβούλευση για το θέμα του ΚΕΛ. Να ακούσουμε την φωνή των φορέων, το παλμό του κόσμου, τις απόψεις τους. Βέβαια η παρουσία τους είναι ηχηρή και πολύτιμη στα Δημοτικά Συμβούλια, όμως η Επιτροπή είναι καθαρά η φωνή των πολιτών. Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν. Η επίσημη φωνή τους θα μας δώσει δύναμη κύριε Δήμαρχε.

Κλείνοντας θέλω να πω δυο πράγματα. Πρώτον, κύριε Δήμαρχε σαν νέος άνθρωπος και νέα Δημοτική Σύμβουλος κάνω μια έκκληση. Ζητείστε και πετύχετε την συναίνεση. Ας είμαστε όλοι ενωμένοι με κοινή γραμμή για να προστατέψουμε την πόλη μας και την θάλασσας μας και δεύτερο, είναι σαφές ότι τίποτα από όλα αυτά που είναι γραμμένα σε αυτήν την απάντηση, εκτός ευτυχώς από την δενδροφύτευση, δεν είναι αποδεκτά από τους κατοίκους της πόλης μας. Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα. Λέμε ναι στον βιολογικό καθαρισμό και τις προδιαγραφές που έχουν πολλές φόρες αναφερθεί. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ένα βιολογικό καθαρισμό με την τεχνολογία του περασμένου αιώνα, μη τοπικό, μέσα στην αυλή μας, στο Πλατύ Χωράφι. Δεν θα επιτρέψουμε την παραμικρή εκροή στη θάλασσα μας. Κανένας δεν επηρεάσει τον τόπο μας, το περιβάλλον και την υγεία μας. Σήμερα πρέπει να πάρουμε απόφαση και να πούμε δυο μεγάλα και ξεκάθαρα όχι. Όχι στο γιγαντιαίο ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι. Όχι στον αγωγό εκβολής των προϊόντων στη θάλασσα μας.



Που θα τη βρείτε

Η Φωτό Μου
Μηνιαία Τοπική Εφημερίδα
Διανέμεται στους εξής Δήμους: Αρτέμιδας, Σπάτων, Ραφήνας
Προβολή πλήρους προφίλ

Πρωτοσέλιδα