Καλώς ήρθατε

Καλώς ήρθατε

Αναγνώστες

Copyright Apopsinews.blogspot.com. Από το Blogger.
Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

ΚΕΛ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΟ Ή ΡΑΓΔΑΙΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ;

Ένα καυτό θέμα που απασχολεί τους κατοίκους των περιοχών της Αν. Αττικής ως προς την εξέλιξή του, είναι η δημιουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) που θα επηρεάσει τις περιοχές αυτές θετικά αν επιτευχθούν οι σωστές λύσεις αλλά και αρνητικά αν οι αποφάσεις βυθιστούν σε μια προχειρότητα λύσεων λόγω του επείγοντος που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλοί κάτοικοι των περιοχών αυτών δεν έχουν ολοκληρώσει Άποψη για το τι πραγματικά σημαίνει ΚΕΛ και πώς κάποια πράγματα έχουν παρανοηθεί, έτσι ώστε με σωστή επικάλυψη να αποφευχθούν οι όποιες αντιδράσεις απέναντι σε ένα τέτοιο έργο.

Η Εφημερίδα μας όπως έχει προαναγγείλει και στο διαδίκτυο ξεκινάει έναν αγώνα σωστής ενημέρωσης προς τους πολίτες για το τι πραγματικά συμβαίνει, ποιες είναι οι προθέσεις των υπευθύνων και ποιες αντιδράσεις έχουν προκληθεί τόσο σε πολιτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ποιες θα ήταν οι ιδανικές προτάσεις για το συμφέρον του τόπου και του περιβάλλοντος.

Επίσης σας παραθέτουμε δηλώσεις και θέσεις Δημάρχων των περιοχών αυτών και απαντήσεις σε απορίες σχετικά με το τι σημαίνει τριτοβάθμιος βιολογικός καθαρισμός ή τι προβλέπεται για τις κατοικίες εκτός σχεδίου κλπ.

Η ενημέρωση είναι πάγιο δικαίωμα όλων γι’αυτό θα συνεχίσουμε τη δημοσίευση των εξελίξεων σχετικά με αυτό το τόσο φλέγον θέμα και σε επόμενες εκδόσεις.



Επιμελήθηκαν οι : Α. Γλαβάς, Μ. Γιαμπιτζάκη, Γ. Παπαστεφάνου και Κ. Σταματάκης.





ΓΕΓΟΝΟΣ 1Ο : TO ΙΣΤΟΡΙΚΟ & ΤΑ ΑΙΤΙΑ



Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η ρύπανση του υπόγειου υδροφορέα και του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής είναι τεράστια από τα βοθρολύματα, τα οποία απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στους δρόμους και τις ρεματιές.



Οι κάτοικοι του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδας, κατάφεραν μετά από σκληρό αγώνα περίπου τριών χρόνων, συγκεκριμένα από τις 16/11/2004 που κατατέθηκε η πρόταση ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης των Υπουργείων ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., ΥΠΕΣΔΑ, Υγείας & Πρόνοιας, Γεωργίας & Πολιτισμού, να ακυρώσουν την δημιουργία Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων για την περιοχή των Βορείων Μεσογείων (ΚΕΛ Ραφήνας) της Ανατολικής Αττικής στο Πλατύ χωράφι, που βρίσκεται μεταξύ του Λόφου ΕΤΟΣ και Αγίας Κυριακής, αριστερά από το γεφυράκι της Αρίωνος, στην φάρμα του ΠΙΟ ΠΙΟ και σε βάθος 200 μέτρων δίπλα στο ρέμα της Ραφήνας όπως έρχεται από τα Σπάτα.

Με απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε δεκτή η αίτηση των κατοίκων και ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ η κοινή Υπουργική απόφαση των αρμόδιων Υπουργείων (136125/10.9.23) καθώς και όλες οι ασκηθείσες παρεμβάσεις.



Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την προστασία ενός από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Ανατολικής Αττικής, που δεν φιλοξενεί μόνο τα δεκάδες είδη πτηνών αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των λουομένων του νομού Αττικής.



Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως σύμφωνα με την ανοικτή πρόσκληση που απεύθυνε η Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» στον άξονα προτεραιότητας 2 «προστασία και διαχείριση Υδατικών Πόρων» αναφέρει τα εξής:

Θα χρηματοδοτηθούν έργα και οι αναγκαίες μελέτες που αφορούν στη διαχείριση σημειακών και μη σημειακών πηγών ρύπανσης στους ακόλουθους τύπους προστατευόμενων περιοχών:



α) Περιοχές που προορίζονται για την άντληση ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Π. 51/2007.

β) Περιοχές που προορίζονται για την προστασία υδρόβιων ειδών με οικονομική σημασία.

γ) Υδατικά συστήματα που έχουν χαρακτηρισθεί ως ύδατα αναψυχής, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που έχουν χαρακτηρισθεί ως ύδατα κολύμβησης.

δ) Περιοχές ευαίσθητες στην παρουσία θρεπτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που χαρακτηρίζονται ως ευάλωτες ζώνες.

ε) Περιοχές που προορίζονται για την προστασία οικοτόπων ή ειδών όταν η διατήρηση ή βελτίωση της κατάστασης των υδάτων είναι σημαντική για την προστασία τους, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών τόπων του προγράμματος «Φύση 2000», που καθορίζονται δυνάμει ΚΥΑ 33318/3028/1998 (Β’ 1289) που εκδόθηκε σε συμμόρφωση με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ και της ΚΥΑ 414985/85 (Β’ 757) που εκδόθηκε σε συμμόρφωση με την οδηγία 79/409/ΕΟΚ, οι. περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες θεσπίζονται… ειδικά προγράμματα μέτρων.



Σύμφωνα λοιπόν με την Πρόσκληση της Υπουργού θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν έργα και νέες αναγκαίες μελέτες και σχεδιασμός της απαραίτητης υποδομής για την επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου φορτίου, με αγωγούς που θα το επιστρέφουν στα κέντρα των δήμων που μετέχουν. Έτσι ώστε το νερό που θα επαναχρησιμοποιείται να καλύπτει τις ανάγκες ποτίσματος των χώρων πρασίνου και την επαρκή αποθήκευση νερού σε δεξαμενές πυρόσβεσης.

Ο δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος έχοντας έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Ανατολικής Αττικής, πρέπει να προστατευτεί και να χρηματοδοτηθούν έργα τέτοιας υποδομής που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντός μας.



ΑΡΑ:

Με την έναρξη κατασκευής του ΚΕΛ, όλοι οι δήμοι που θα εξυπηρετούνται θα ξεκινήσουν να χρεώνουν αποχετευτικά τέλη τα οποία θα επιβαρύνουν τον λογαριασμό του νερού, που σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπερνούν το σημερινό κόστος εκκένωσης βόθρου. Το τέλος αυτό θα πληρώνεται πάγια, είτε η παροχή είναι ενεργή, είτε ανενεργή (π.χ. χειμερινούς μήνες). Υπενθυμίζουμε ότι παράλληλα θα παραμένει το κόστος του βόθρου μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία του ΚΕΛ. Όσον αφορά την σύνδεση των κατοικιών με το δίκτυο, ο σημερινός υπολογισμός ανέρχεται σε 2000 ευρώ για κάθε πρόσοψη οικοπέδου, που ανάλογα με την μορφολογία του μπορεί να φτάσει και τα 5000 ευρώ. Αυτά είναι έξοδα που θα επιβαρυνθούμε αν δεν απαιτήσουμε την εξολοκλήρου χρηματοδότηση από τους αρμόδιους φορείς.





Γεγονός 2ο : Τι είναι ο τριτοβάθμιος βιολογικός καθαρισμός λυμάτων



Μετά τη βασική βιολογική επεξεργασία των λυμάτων απαιτείται μείωση ορισμένων τιμών του νερού, όπως είναι το BOD, το COD και οι τιμές ορισμένων βακτηρίων, για να γίνει κατάλληλο για επαναχρησιμοποίηση, πράγμα πολύ σημαντικό σε περιοχές με λειψυδρία ή όταν το κόστος του νερού είναι υψηλό.

Για παράδειγμα, ένα μεγάλο ξενοδοχείο μπορεί να αξιοποιεί 400 κυβικά νερού την ημέρα και να εξοικονομεί έτσι σημαντικά ποσά, εάν στην έξοδο του βιολογικού καθαρισμού έχει εγκαταστήσει ένα σύστημα τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού.

Όταν μάλιστα το ζητούμενο είναι το πότισμα μεγάλων εκτάσεων γκαζόν με αυτό το νερό, τότε οι προδιαγραφές του νερού γίνονται ακόμα πιο αυστηρές, δεδομένου ότι επάνω στο γκαζόν των ξενοδοχείων ξαπλώνουν άνθρωποι για ηλιοθεραπεία και παίζουν παιδιά.

Όμως, το ίδιο οικονομικό όφελος μπορεί να έχει από την ανάκτηση του νερού από τα απόβλητα του βιολογικού καθαρισμού και μία βιομηχανία. Εκεί το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για την παραγωγή και για την τροφοδοσία ατμολεβήτων, πύργων ψύξης κτλ.



Γεγονός 3ο: Τι θα γίνει με τις εκτός Σχεδίου κατοικίες;



Σύμφωνα με την παραπάνω ανοικτή πρόσκληση που απεύθυνε η Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη» στον άξονα προτεραιότητας 2 «προστασία και διαχείριση Υδατικών Πόρων», δεν χρηματοδοτούνται οικισμοί που ο πληθυσμός τους είναι μικρότερος από 2.000 κατοίκους. Συνεπώς οι 6.000 κατοικίες εκτός σχεδίου που βρίσκονται στον δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος, δηλαδή οι 18.000 κάτοικοι και πολύ περισσότεροι τους θερινούς μήνες ή θα πρέπει να πληρώσουν τεράστια ποσά για να συνδεθούν με τον βιολογικό ή και το πιο πιθανόν θα συνεχίσουν να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα με τους βόθρους. Ως εκ τούτου η περιβαλλοντολογική καταστροφή δεν αποφεύγεται.



Γεγονός 4ο: Θέσεις και αντιδράσεις. Ποιες είναι οι βασικές θέσεις των Δημάρχων Αν.Αττικής και τι προανήγγειλε κατά την προεκλογική περίοδο ο νέος Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος κ. Χ. Μάρκου.



Θέσεις των Δημάρχων Ανατ. Αττικής



Ναι!! Από τον Δήμαρχο Γέρακα κ. Αθ. Ζούτσο για τό ΚΕΛ Ραφήνας!!

Κατηγορηματική υπήρξε η διαβεβαίωση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ κ. Ν. Μπάρδη στο Δήμαρχο Γέρακα κ. Αθ. Ζούτσο, στα πλαίσια έκτακτης σύσκεψής τους την περασμένη Τετάρτη, ότι θα δημοπρατηθεί σύντομα το ΚΕΛ Ραφήνας.

«Η ΕΥΔΑΠ είναι έτοιμη να δημοπρατήσει το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στη θέση Πλατύ Χωράφι δεδομένου ότι οι διαδικασίες για την τελική λύση τουαποχετευτικού είναι ώριμες όσο ποτέ άλλοτε….»

Ο κ. Αθ. Ζούτσος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποφασιστικότητα του κ. Ν. Μπάρδη να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες δημοπράτησης του Κ.Ε.Λ. Ραφήνας, εξήρε τον υψηλό βαθμό της τεχνοκρατικής συγκρότησης του διευθύνοντος συμβούλου και δήλωσε, απερχόμενος της ΕΥΔΑΠ, ότι «είμαι για πρώτη φορά πεπεισμένος πως η λύση της αποχέτευσης είναι προ των πυλών….» Ο κ. Αθ. Ζούτσος κατέληξε λέγοντας ότι «η επίλυση του προβλήματος είναι όρος επιβίωσης για το νέο μας Δήμο και εν ονόματι αυτής της υψηλής ευθύνης, είχα υποχρέωση να συναντηθώ με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ τον οποίο και ευχαριστώ ιδιαίτερα….»



Θέσεις του σημερινού δημάρχου Σπάτων – Αρτέμιδος κ. Χρήστου Μάρκου (σύμφωνα με το προεκλογικό του πρόγραμμα για το ΚΕΛ)



Η αποχέτευση των αστικών λυμάτων είναι ένα πολυσύνθετο έργο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά. Η επιλογή του συστήματος αποχέτευσης είναι καθαρά πολιτική με δυο εναλλακτικές λύσεις. Ή ένα σύστημα που θα κατασκευαστεί με τη λογική του μικρότερου δυνατού κόστους και θα αποφέρει μεγάλα κέρδη στη εταιρία κατασκευής και λειτουργίας του ή ένα σύστημα που πάνω απ’ όλα θα βάζει την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των κατοίκων, των παραθεριστών και των επισκεπτών της Αν. Αττικής.



Θέση μας είναι, ότι είναι απαραίτητο για την περιοχή μας ένα σύγχρονο σύστημα αποχέτευσης, ώστε να σταματήσει επιτέλους το απαράδεκτο καθεστώς των βόθρων που αποτελούν μόνιμη πηγή μόλυνσης για το έδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα και τις παραλίες μας.

Είμαστε όμως κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια επιβολής λύσης, ερήμην των πολιτών, που θα καταστρέψει το περιβάλλον.



1. Εκπόνηση νέας περιβαλλοντικής μελέτης με συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μη κρατικών φορέων, που θα λαμβάνει υπόψη την συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση της Ανατολικής Αττικής και του Δήμου μας ιδιαίτερα που έχει πληρώσει ακριβά το τίμημα της Ανάπτυξης (Αεροδρόμιο κ.λ.π).



2. Προτείνουμε ο σχεδιασμός να γίνει με τη λογική των μικρών και ευέλικτων Κ.Ε.Λ. ανά 2-3 Δήμους, σε δικτυακή σύνδεση μεταξύ τους, με δυνατότητα επάλληλων εκτροπών, ώστε να αντιμετωπίζονται οι εποχικές αυξήσεις πληθυσμού σε κάποιες πόλεις και να εξαλειφθεί ο κίνδυνος να πέσουν ανεπεξέργαστα λύματα στη θάλασσα σε περίπτωση αστοχίας, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα να διοχετευτούν σε άλλο Κ.Ε.Λ. Αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτουμε εκ των προτέρων άλλες λύσεις αρκεί να εξασφαλίζουν όλες τις προϋποθέσεις που θέτουμε.

3. Κατοχυρωμένη επεξεργασία 3ου βαθμού για το σύνολο του όγκου των λυμάτων. (Να μπει και κάτι παραπάνω)

4. Η χωροθέτηση του Κ.Ε.Λ. Σπάτων- Αρτέμιδος να γίνει σε χώρους που θα εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, των αρχαιολογικών χώρων των δασικών εκτάσεων, μακριά από κατοικημένες περιοχές και με σεβασμό στην αισθητική της ευρύτερης περιοχής.

5. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα βιομηχανικά τοξικά κλπ λύματα να μη διοχετεύονται στους αγωγούς συλλογής των υπόλοιπων αστικών λυμάτων και να πραγματοποιείται ειδική επεξεργασία απομόνωσης των επικίνδυνων ουσιών.

6. Να κατασκευαστεί στην ευρύτερη περιοχή σύγχρονο ξηραντήριο για τη λυματολάσπη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λίπασμα και καύσιμη ύλη.

7. Να υπάρχει διαδημοτικός έλεγχος κατά την διάρκεια της κατασκευής και της λειτουργίας του Κ.Ε.Λ. και συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στους φορείς λειτουργίας.

8. Να κατοχυρωθεί με νόμο η άρδευση εκτάσεων με το προϊόν των επεξεργασμένων λυμάτων.

9. Εφ’ όσον αποκλεισθεί με μελέτες η δυνατότητα το σύνολο των επεξεργασμένων λυμάτων να διατίθεται για άρδευση, πυρόσβεση ή εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, ο τελικός αποδέκτης του πιθανού πλεονάσματος, η θέση του οποίου φυσικά θα προκύψει από τη μελέτη, σε καμία περίπτωση να μην είναι πλησίον παραλίων λουομένων ή παραλιακών πόλεων, ο αγωγός να καταλήγει σε βάθος. και σε περιοχή με την μεγαλύτερη δυνατότητα διάχυσης στο πέλαγος.

10. Τα εσωτερικά δίκτυα να κατασκευάζονται συγχρόνως με το Κ.Ε.Λ. και τους κεντρικούς αγωγούς

11. Να προηγηθούν χρηματοοικονομικές μελέτες & εξασφάλιση όλων των απαραίτητων πόρων από Εθνικά και Ευρωπαϊκά Προγράμματα για την κατασκευή και λειτουργία του Κ.Ε.Λ.



Μετά τις θέσεις έρχονται και οι ενστάσεις! Διαβάστε τι μας δήλωσε κατ’ αποκλειστικότητα ο πρώην Δήμαρχος Μαρκόπουλου κ. Μαγουλάς για το θέμα:

Ενστάσεις του πρώην Δημάρχου Μαρκόπουλου κ. Φώτη Μαγουλά για τον βιολογικό καθαρισμό Κορωπίου – Παιανίας.



Ο πρώην Δήμαρχος Μαρκόπουλου κ. Φώτης Μαγουλάς, μας ανέφερε πως ο βιολογικός καθαρισμός Μαρκόπουλου (ΜΕΡΕΝΤΑ) είναι από τους λίγους που είναι οριοθετημένος και έχει γίνει σύγχρονη περιβαλλοντολογική μελέτη. Επίκειται η επιλογή αναδόχου για την αναβάθμιση της ώστε να καταστεί δυνατή η επαναλειτουργία της. Εκβάλλει σε ρέμα και όχι στην Θάλασσα. Είναι κατά το ήμισυ έτοιμος και έχει ξεκινήσει η β’ φάση (βρίσκεται στο στάδιο ανάδειξης μειοδότη) και θα καλύψει το υπόλοιπο κομμάτι της πόλης του Μαρκόπουλου και το Πόρτο Ράφτη. Ο βιολογικός καθαρισμός είναι τριτοβάθμιας επεξεργασίας και μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι 40.000 κατοίκους. Μεγάλο πρόβλημα αποτελεί η προσφυγή που έχει κάνει ο Δήμος για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού Κορωπίου Παιανίας, γιατί ο αγωγός που θα εκβάλλει στην Χαμολιά, περνάει μέσα από τον Δήμο Μαρκόπουλου, μόλις 700 μέτρα από τις εντός σχεδίου κατοικίες επιβαρύνοντας τους κατοίκους.

Η μελέτη αυτή έγινε χωρίς να ερωτηθεί ο Δήμος Μαρκόπουλου. Θα μπορούσε ο αγωγός να φεύγει περιφερειακά από τον Δήμο και να εκβάλλει στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας. Το ερώτημα είναι πως θα αντιμετωπίσουν τις εκτός σχεδίου κατοικίες, και την ραγδαία αύξηση του πληθυσμού που τα τελευταία χρόνια είναι έντονη.



Γεγονός 5ο : Και όμως έγινε και αυτό:

ΝΑΙ!!! Κατέθεσε και ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός, όπως είπε ΝΑΙ και για το ΧΥΤΑ στο Γραμματικό και στην Κερατέα!!!

Γεγονός 6ο : Η άλλη όψη του νομίσματος…

Ιδιοκτήτες και συμφέροντα

Ξεκίνησε το παζάρι και από ιδιωτικές εταιρείες με επενδύσεις ΜΑΜΟΥΘ σε κρίσιμους τομείς που σχετίζονται με το περιβάλλον. Ο όμιλος MIG ανακοίνωσε επίσημα ότι θα προχωρήσει στην υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης ("MoU") για τη δημιουργία επιχειρηματικής σύμπραξης (joint venture) με την ονομασία "Veolia-MIG Greece" με σκοπό την από κοινού και κατ΄ αποκλειστικότητα δραστηριοποίηση σε έργα (projects) περιβαλλοντικά, ενεργειακά και μεταφορών - υπηρεσιών διαχείρισης (logistics), στην Ελλάδα και την Κύπρο. Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι σύμφωνα με το MoU, η συμμετοχή της Veolia στη νέα εταιρεία θα ανέρχεται στο 51% και της MIG στο 49%. Η εταιρεία θα επιχειρήσει στους κλάδους της διαχείρισης υδάτων, υδατολυμάτων και απορριμμάτων, καθώς και σε αυτούς των μεταφορών και υπηρεσιών διαχείρισης (logistics). H "Veolia-MIG Greece" θα δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Αλβανία, στην Κροατία, στη Σερβία, στην ΠΓΔΜ και στο Μαυροβούνιο.

ΑΡΑ:

Όπως λοιπόν διαπιστώνουμε οι κινήσεις ήταν προμελετημένες μόνο που οι προτάσεις, λόγω της προεκλογικής περιόδου, κρατήθηκαν κάτω από το τραπέζι έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί προεκλογικά, θόρυβος και αντιδράσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκλογή «εκείνων» που μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τέτοιες υλοποιήσιμες προσφορές ανταλλαγής κέρδους και εξουσίας!!!!



Γεγονός 7ο : Προ τετελεσμένων γεγονότων;;;

Με την προκήρυξη του έργου Κορωπίου-Παιανίας αρχίζει η υλοποίηση των έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων σε όλη την Ανατολική Αττική.



• Έχει επικαιροποιηθεί η μελέτη της εγκατάστασης για το Κορωπί και τους παρακείμενους δήμους και οικισμούς ώστε να είναι δυνατή η προκήρυξη κατασκευής των απαιτούμενων έργων.

• Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Κορωπίου - Παιανίας, δυναμικότητας περίπου 90000 ισοδυνάμων κατοίκων. Η εγκατάσταση πέραν της δευτεροβάθμιας θα περιλαμβάνει και τριτοβάθμια επεξεργασία, ώστε να είναι δυνατή η ασφαλής επαναχρησιμοποίηση των εκροών. • Τον αγωγό από το ΚΕΛ Κορωπίου - Παιανίας έως την παραλιακή περιοχή νοτίως της Χαμολιάς και τον υποβρύχιο αγωγό διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων στη θάλασσα στην εν λόγω περιοχή. Στην χάραξη αυτού του αγωγού υπάρχει η σήραγγα διέλευσης αγωγών.

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω εκκρεμεί η προσφυγή που έχει κάνει ο Δήμος Μαρκοπούλου στην κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού Κορωπίου Παιανίας, αφού η μελέτη έγινε ερήμην του Δήμου Μαρκοπούλου και ο αγωγός αυτός θα εκβάλλει στην Χαμολιά, περνώντας μόλις 700 μέτρα από τις εντός σχεδίου κατοικίες επιβαρύνοντας τους κατοίκους.



Έτοιμη και η «επικαιροποίηση» της μελέτης για το ΚΕΛ



Έγγραφο της ΕΥΔΑΠ με ημερομηνία υπογραφής 23 Δεκεμβρίου 2010 (σας το παραθέτουμε σκαναρισμένο) με το οποίο το Διοικητικό συμβούλιο, μετά από σχετική εισήγηση του Διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΔΑΠ κ. Νικολάου Μπάρδη και της Διεύθυνσης Μελετών, ενέκρινε την «επικαιροποίηση» της εισηγητικής έκθεσης του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Βορείων Μεσογείων στη θέση Πλατύ Χωράφι, με εκτιμώμενο κόστος προϋπολογισμού Α’ φάσης 70.000.000, 00 ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα ΓΕ (Γενικά Έξοδα) και ΟΕ (Όφελος Εργολαβικό), χωρίς επίσης απρόβλεπτα έξοδα και ΦΠΑ.



Το κεντρικό ΚΕΛ, όπως σαφέστατα προκύπτει, προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς μακριά από διαδικασίες ενημέρωσης πολιτών και επίσημη ενημέρωση φορέων, αρχών και τοπικής αυτοδιοίκησης.



Γεγονός 8ο : Τα παρατράγουδα της υλοποίησης:



Ξεκινά το πρόγραμμα βιολογικού καθαρισμού στο Θριάσιο Πεδίο, όπως ανακοίνωσε η ΕΥΔΑΠ.



Στο μοντέλου του «Τριτοβάθμιου» Βιολογικού καθαρισμού Ελευσίνας φαίνεται πως καταλήγουν οι αρμόδιοι φορείς να εγκαταστήσουν και στην δική μας περιοχή!!! Πληροφορίες λένε πως πολλοί Δήμαρχοι της Ανατ. Αττικής έχουν επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις, έχουν ενημερωθεί από τους ειδικούς αλλά και από την ΕΥΔΑΠ και σχεδόν έχουν αποφασίσει πως είναι το καταλληλότερο σύστημα καθαρισμού. Η ενημέρωση που έχουμε είναι ελλιπείς αφού κανείς δεν γνωρίζει πως λειτουργεί ο «Τριτοβάθμιος» Βιολογικός καθαρισμός. Θα ήταν απαραίτητη η παρουσίαση από το εξωτερικό, της σχετικής μελέτης του μοντέλου που ήδη λειτουργεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.

Τα έργα θα εξυπηρετήσουν τα οικιστικά κέντρα Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας και Μαγούλας (δήμοι Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας - Ειδυλλίας), καθώς και τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές της ευρύτερης περιοχής. Μέχρι σήμερα, η διάθεση των αστικών λυμάτων γίνεται κυρίως σε απορροφητικούς βόθρους, με αποτέλεσμα τη ρύπανση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, ενώ η διάθεση των βιομηχανικών αποβλήτων γίνεται επίσης σε δεξαμενές ή σε χείμαρρους της περιοχής, οι οποίοι καταλήγουν στον κόλπο της Ελευσίνας.



Σας παραθέτουμε μερικές από τις ενστάσεις και τον φόβο των πολιτών του Θριασίου και νομίζω πως θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά και εμείς οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής.

1) Είναι ή δεν είναι αλήθεια, ότι στην Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων θα κατασκευαστεί ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΗΡΙΟΣ ΑΓΩΓΟΣ, μέσω του οποίου θα διοχετεύονται ΟΛΑ τα λύματα ΧΩΡΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ στην θάλασσα;



2) Είναι ή δεν είναι αλήθεια, ότι το έργο δεν προβλέπει «τριτοβάθμιο βιολογικό καθαρισμό με εφεδρικά συστήματα για τις περιπτώσεις δυσλειτουργίας»;



3) Ποιος μπορεί να εγγυηθεί, ότι οι έλεγχοι όλων των βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων της περιοχής θα είναι τέτοιοι, ώστε να διασφαλίζεται ότι λειτουργούν σύμφωνα με τους όρους αδειοδότησής τους; Ρωτάμε τον Νομάρχη και τις υπηρεσίες της Νομαρχίας: Υπάρχει καμία βιομηχανία στο Θριάσιο που έχει στερεά, υγρά ή αέρια απόβλητα και να λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΜΠΕ που έχει εγκριθεί; Πόσες βιομηχανίες επεξεργάζονται σωστά τα υγρά απόβλητα; (γιατί τα υγρά μας ενδιαφέρουν στο συγκεκριμένο ζήτημα). Μπορούν οι βιομηχανίες, όπως λειτουργούν σήμερα, να συνδεθούν με το δίκτυο Αποχέτευσης και τον Βιολογικό Καθαρισμό; Ποιος θα δώσει τις άδειες σύνδεσης των βιομηχανιών με το αποχετευτικό δίκτυο και κάτω από ποιες προϋποθέσεις; Υπάρχει η κατάλληλη νομική και υλικοτεχνική προετοιμασία;



6) Είναι ή δεν είναι αλήθεια, ότι οι εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού καταλαμβάνουν το κανάλι απορροής των νερών της βροχής; Θα πνιγούμε ή δεν θα πνιγούμε από τις πλημμύρες στην περιοχή της Χαλυβουργικής;



7) Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι σε περίπτωση ρύπανσης του χαρακτηρισμένου ως «περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή» Κόλπου της Ελευσίνας, θα επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα κληθούν να πληρώσουν και πάλι οι πολίτες;



8) Είναι ή δεν είναι αλήθεια ότι από τις 150 λειτουργούσες εγκαταστάσεις Βιολογικών Καθαρισμών στην Ελλάδα, οι περισσότερες δεν λειτουργούν ή δυσλειτουργούν με μεγάλα προβλήματα δυσοσμίας; Ποιες προδιαγραφές και ποιες εγγυήσεις υπάρχουν ότι το ΚΕΛ Θριασίου θα αποτελέσει την εξαίρεση;





9) Από ποια στοιχεία προκύπτει, ότι το νερό της Μονάδας, που θα παράγεται μετά την επεξεργασία των λυμάτων θα είναι καθαρό;





Γεγονός 9ο : Ποιες είανι οι αντιπροτάσεις μας για το συμφέρον όλων:



Βασικές θέσεις μας για το κέντρο βιολογικού καθαρισμού λυμάτων Β. Μεσόγειων



1. Αποδοχή μόνο τριτοβάθμιας επεξεργασίας, με συγκεκριμένο οροθετημένο ποσοστό του επεξεργασμένου φορτίου εκροής των Φωσφορικών και Νιτρικών κάτω του 10% .



2. Ταυτόχρονος σχεδιασμός - μελέτη όπως και χρηματοδότηση της απαραίτητης υποδομής για την επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου φορτίου, με αγωγούς που θα επιστρέφουν αυτό, στα κέντρα των δήμων που μετέχουν.



3. Σχεδιασμός και κατασκευή αγωγού απόθεσης φορτίου στην θάλασσα μόνο για έκτακτες ανάγκες.



4. Νέα μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων για το χώρο της θάλασσας με την ταυτόχρονη συμμετοχή και των άλλων βιολογικών της περιοχής (Β. Μεσογείων - Κ. Μεσογείων, Αεροδρομίου).



5. Σύνδεση των δύο παραπάνω ΚΕΛ με αγωγό για τις περιόδους συντήρησης ή επισκευής.



6. Σύνδεση όλων των οικισμών του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος με τον Βιολογικό

(στον δήμο μας υπάρχουν 6.000 κατοικίες σε εκτός σχεδίου περιοχές, που αντιστοιχούν σε 18.000 κατοίκους στην περίοδο αιχμής, αριθμός που επιβάλει από μόνος του ,την κατασκευή ΚΕΛ γι’ αυτούς μόνο - όριο 15.000 κάτοικοι).



7. Πρέπει ο μετρητής ελέγχου ποιότητας του ύδατος εισροής στο ΚΕΛ και εκροής από αυτό να είναι συνεχής ή ανά 5΄λεπτής μέτρησης με απευθείας ανάρτηση στον Δήμο και στο διαδίκτυο.



8. Η μελέτη πρέπει να θέτει ως βασικό κριτήριο το θέμα των οσμών και της οπτικής επαφής και την επίλυσή τους με την υπόγεια εγκατάσταση των δεξαμενών και την κατασκευή πλευρικών φυσικών αναχωμάτων με την ταυτόχρονη φύτευση του γύρω χώρου με πυκνή και υψηλή δασώδεις βλάστηση.



9. Ο Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος να είναι μέτοχος και συν διαχειριστής της ανεξάρτητης εταιρίας - λειτουργίας του ΚΕΛ μαζί με την ΕΥΔΑΠ.





10. Η δικτύωση των περιοχών που θα εξυπηρετήσει το ΚΕΛ να αρχίσει πρώτα από της κατοικίες της Αρτέμιδος και των Σπάτων για να σταματήσει η επιβάρυνση της θάλασσας .



11. Να δοθούν επιδοτήσεις για την αλλαγή της γεωργικής παραγωγής στον κάμπο των Μεσογείων, με φυτά ενεργειακής παραγωγής και άλλες υδρόφιλες καλλιέργειες, για την εκμετάλλευση της γεωργικής γης.





Που θα τη βρείτε

Η Φωτό Μου
Μηνιαία Τοπική Εφημερίδα
Διανέμεται στους εξής Δήμους: Αρτέμιδας, Σπάτων, Ραφήνας
Προβολή πλήρους προφίλ

Πρωτοσέλιδα