Καλώς ήρθατε

Καλώς ήρθατε

Αναγνώστες

Copyright Apopsinews.blogspot.com. Από το Blogger.
Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ!!




Όπως σας προαναφέραμε, ΠΡΩΤΟΙ σας παραθέτουμε αυτούσια τις θέσεις που καταγράφηκαν στο Δημ. Συμβούλιο με Θέμα το ΚΕΛ που έγινε στον Δήμο Σπάτων Αρτέμιδος στις 14 Φεβρουαρίου 2011. Η εφημερίδα μας δεν προσέθεσε ούτε ένα κόμμα στις τοποθετήσεις των Ομιλούντων. Στο τέλος των εισηγήσεων σας παραθέτουμε και την ψηφοφορία.



ΔΗΜΑΡΧΟΣ:

Το ζήτημα της αποχέτευσης είναι ένα ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για όλους μας και είναι σίγουρο ότι κανένας τόσο σε αυτήν την αίθουσα, όσο και έξω από εδώ, δεν συμφωνεί με το απαράδεκτο καθεστώς των βόθρων, που είναι μόνιμος πηγή μόλυνσης για το περιβάλλον, τον υδροφόρο ορίζοντα και τις παραλίες μας. Επομένως είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε κατάματα το πρόβλημα και να προτείνουμε λύση. Μια λύση που να έχει σαν στόχο την κατασκευή ενός σύγχρονου συστήματος αποχέτευσης, ανεξάρτητου κόστους, που να σέβεται το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων της περιοχής. Και τι είναι αυτό που θα εξασφαλίσει την λειτουργία μιας τέτοιας κατασκευής; Αυστηροί περιβαλλοντολογικοί οροί. Αγωνία μας και ανησυχία μας πρέπει να είναι ποιοι είναι αυτοί οι περιβαλλοντολογικοί οροί οι οποίοι θα εξασφαλίζουν την λειτουργία ενός τέτοιου συστήματος. Και εδώ θα πρέπει να σταθούμε, να εξασφαλίσουμε ένα σύστημα αποχέτευσης που να αναβαθμίζει το περιβάλλον και δεν θα είναι ένα σύστημα που θα δίνει πρόχειρες λύσεις. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι με τα όργανα της Πολιτείας και να αντιπροτείνουμε τις δίκες μας προτάσεις στις προτάσεις τους και τελειώνοντας αυτό που έχουμε χρέος όλοι μας απέναντι στο περιβάλλον, την κοινωνία και τα παιδιά μας, είναι να δοθεί λύση εδώ και τώρα στο ζήτημα της αποχέτευσης.



Αντιδήμαρχος Χρήστος Μάρκου:

Ολοκληρώθηκε πρόσφατα ο κύκλος επαφών ενημέρωσης της Δημοτικής Αρχής. Ένας κύκλος επαφών που έγινε με διαφορά αρμόδια όργανα της πολιτείας προκειμένου να διερευνηθεί η πρόθεση της κεντρικής διοίκησης σε σχέση με την λύση του αποχετευτικού προβλήματος. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε μέχρι σήμερα, το όλο ζήτημα το χειρίζεται σε πολιτικό επίπεδο η αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής, πρώην Περιφέρεια Αττικής, με πολιτικό προϊστάμενο της τον Ηλία τον Λιακόπουλο. Η ΕΥΔΑΠ που μέχρι πρότινος ήταν ο φορέας υλοποίησης του έργου περιορίζει το ρόλο της στην διαχείριση της λειτουργίας του αποχετευτικού δικτύου μετά την ολοκλήρωση του έργου. Σύμφωνα με την ενημέρωση λοιπόν που είχε μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή, μετά τις συναντήσεις με τους αρμόδιους, φαίνεται πως ο σχεδιασμός της Περιφέρειας προβλέπει:

1) Η Κατασκευή του ΚΕΛ βορείων Μεσογείων στην θέση Πλατύ Χωράφι της διοικητικής Περιφέρειας του Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος.

2) Την εξυπηρέτηση από το προαναφερόμενο ΚΕΛ των σημερινών Δήμων Σπάτων Αρτέμιδος, Ραφήνας- Πικερμίου, Παλλήνης-Γέρακα- Ανθούσας και του Δημοτικού Διαμερίσματος Γλυκών Νερών του Δήμου Παιανίας.

3) Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η διευθέτηση του ρέματος Ραφήνας σε μήκος χιλίων πεντακοσίων μέτρων προκειμένου να αρθούν τα οποία θεσμικά εμπόδια λειτούργησαν στο παρελθόν και καθυστέρησαν την έναρξη του έργου.

4) Δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η επικαιροποιήση της περιβαλλοντολογικής μελέτης του έργου που επιβλήθηκε από θεσμικούς κύκλους μετά την πρώτη περίοδο που προηγήθηκε…

5) Τα χρονικά όρια για την αποφυγή των περιβαλλοντολογικών πρόστιμων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ελλάδα περιορίζονται και αυτό πιέζει τα αρμόδια όργανα να επισπεύσουν τις διαδικασίες της κατασκευής.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι η αποχέτευση των αστικών λυμάτων είναι ένα πολυσύνθετο έργο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά. Η επιλογή του συστήματος αποχέτευσης είναι καθαρά πολιτική με δυο εναλλακτικές λύσεις. Ή ένα σύστημα που θα κατασκευαστεί με την λογική του μικρότερου δυνατού κόστους και θα αποφέρει μεγάλα κέρδη στην εταιρία κατασκευής και διαχείρισης ή ένα σύστημα που πάνω απ’ όλα θα βάζει την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των κατοίκων, των παραθεριστών και των επισκεπτών της περιοχής.

Θέση μας είναι ότι είναι απαραίτητο για την περιοχή μας ένα σύγχρονο σύστημα αποχέτευσης ώστε να σταματήσει επιτέλους το απαράδεκτο καθεστώς των βόθρων που αποτελούν μόνιμη πηγή μόλυνσης για το έδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα και τις παραλίες. Είμαστε όμως κατηγορηματικά αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια επιβολής λύσης ερήμην των πολιτών, που θα καταστρέψει το περιβάλλον.

Εν κατακλείδι διεκδικούμε τώρα μια λύση του αποχετευτικού με σεβασμό στην δημόσια υγεία και στο περιβάλλον. Αυτή η λύση του μεγάλου αποχετευτικού ζητήματος για να γίνει αποδεκτή απαιτείται η πλήρωση δέκα προϋποθέσεων:

1) Θωρούμε ότι πρέπει να εκπονηθεί νέα περιβαλλοντολογική μελέτη με συμμέτοχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και μη κρατικών φορέων που θα λαμβάνει υπόψη την συνολική περιβαλλοντολογική επιβάρυνση της Ανατολικής Αττικής και του Δήμου μας ιδιαίτερα που έχει πληρώσει ακριβά το τίμημα της όποιας ανάπτυξης, είτε με το αεροδρόμιο, είτε με τους κλειστούς αυτοκινητόδρομους, την Αττική οδό και τα άλλα μεγάλα έργα.

2) Προτείνουμε ο σχεδιασμός να γίνει με την λογική των μικρών και ευέλικτων κέντρων επεξεργασίας. Σε δικτυακή σύνδεση μεταξύ τους με την δυνατότητα επάλληλων εκτροπών, ώστε να αντιμετωπίζονται οι εποχικές αυξήσεις πληθυσμού σε κάποιες πόλεις και να εξαλειφτεί ο κίνδυνος να πέσουν ανεπεξέργαστα λύματα στην θάλασσα σε περίπτωση αστοχίας, αφού θα υπάρχει η δυνατότητα να διοχετευτούν σε άλλο κέντρο επεξεργασίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι απορρίπτουμε εκ των προτέρων άλλες λύσεις, αρκεί να εξασφαλίζουν όλες τις προϋποθέσεις που θέτουμε.

3) Θεωρούμε ότι η λειτουργία του βιολογικού θα πρέπει να στηρίζεται σε μια κατοχυρωμένη επεξεργασία τρίτου βαθμού για το σύνολο του όγκου των λυμάτων.

4) Η χωροθέτηση του Κέντρου Επεξεργασίας Σπάτων- Αρτέμιδος να γίνει σε χώρους που θα εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, των αρχαιολογικών χώρων, των δασικών εκτάσεων, μακριά από κατοικημένες περιοχές και με σεβασμό της ευρύτερης ζώνης.

5) Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα βιομηχανικά τοξικά, που διοχετεύονται σήμερα παράνομα σε αγωγούς συλλογής των υπολοίπων αστικών λυμάτων, να τυγχάνουν ειδικής επεξεργασίας απομόνωσης των επικινδύνων ουσιών.

6) Να κατασκευαστεί στην ευρύτερη περιοχή σύγχρονο ξηραντήριο για την λυματολάσπη που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λίπασμα ή για καύσιμη υλη.

7) Να υπάρχει διαδημοτικός έλεγχος κατά την διάρκεια της κατασκευής και της λειτουργίας του Κέντρου Επεξεργασίας και συμμέτοχη της τοπικής αυτοδιοίκησης στους φορείς λειτουργίας.

8) Να κατοχυρωθεί με νόμο η άρδευση των εκτάσεων με το προϊόν των επεξεργασμένων λυμάτων.

9) Εφόσον αποκλειστεί με μελέτες η δυνατότητα του συνόλου των επεξεργασμένων λυμάτων να διατίθεται για άρδευση, πυρόσβεση ή εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, ο τελικός αποδέκτης του πιθανού πλεονάσματος, η θέση του οποίου πρέπει να προκύψει από μελέτη, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι κοντά σε παραλίες λουόμενων ή σε παραλιακές ζώνες.

10) Τα εσωτερικά δίκτυα των δυο πόλεων θα πρέπει ν ανακατασκευάζονται συγχρόνως με το Κέντρο Επεξεργασίας και τους κεντρικούς αγωγούς.

Είναι γεγονός ότι σε αυτόν τον κύκλο της ενημέρωσης με τα αρμόδια όργανα που έχουν και τον ρόλο τον πολιτικό, του σχεδιασμού του γενικότερου αποχετευτικού ζητήματος της περιοχής, του οποίου το ζήτημα της αποχέτευσης των Σπάτων και της Αρτέμιδος είναι μέρος του, στην διαδικασία της ενημέρωσης τέθηκαν και κάποια ζητήματα για τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να τα θέσουμε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου το Σώμα να εκτιμήσει ανάλογα, να πληροφορηθεί σφαιρικά και η απόφαση του να είναι αντικειμενική, ουσιαστική και σε βάθος στην διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος.

Υπάρχουν κάποια πραγματικά γεγονότα τα οποία οφείλουν να εξεταστούν τόσο στην σημερινή συνεδρίαση, όσο και σε επόμενες συναντήσεις του θεσμικού οργάνου. Ποια είναι τα επιμέρους ζητήματα τα οποία θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Είναι γεγονός ότι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στο εν λόγω ζήτημα είναι αποφασιστικός και η σύμφωνη γνώμη της στην χωροθέτηση του κέντρου επεξεργασίας απαιτείται για να προχωρήσει το έργο. Τυχόν άρνηση της ματαιώνει το έργο. Ένα δεύτερο πραγματικό γεγονός στην διαδικασία αναζήτησης άλλων λύσεων θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει μια δυσχερής οικονομική συγκύρια σήμερα που περιορίζει την αυτόνομη χρηματοδότηση λύσεων περιορισμένης εμβέλειας είτε από εθνικούς πόρους είτε με συγχρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα. Τρίτον υπάρχει ένα ενδεχόμενο μετατόπισης του χώρου υποδοχής του Κέντρου Επεξεργασίας σε όμορο Δήμο με ταυτόχρονη ελαφρά μετατόπιση του αγωγού απορροής. Μια τέτοια λύση και μια τυχούσα αποδοχή από τον όμορο Δήμο αυτής της λύσης σημαίνει απώλεια για τον δικό μας Δήμο των οποίων ζητημάτων αντισταθμιστικών συμφωνηθούν στην διαδικασία κατασκευής του μεγάλου ΚΕΛ εφόσον τελικά προκύψει μια τέτοια διαδικασία την οποία εμείς σήμερα εμείς δεν συζητάμε.

Υπάρχει και ένα τέταρτο ενδεχόμενο, αλλαγής του τρόπου πληρωμής των πρόστιμων που η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας και υπάρχει και ένα ενδεχόμενο εμπλοκής των ΟΤΑ να είναι σε αυτήν την διαδικασία. Αυτό είναι κάτι καινούριο το οποίο δια στόματος προσώπων που έχουν την πολιτική ευθύνη για τον σχεδιασμό ειπώθηκε και οφείλουμε να το θέσουμε υπόψη του Σώματος.

Υπάρχει και ένα πέμπτο σημείο το οποίο οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας. Όταν αναφερόμαστε στην λύση του μικρού βιολογικού, αυτού δηλαδή που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της πόλης των Σπάτων και της Αρτέμιδος, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι αυτή η λύση, του μικρού βιολογικού, θα πρέπει εξ αντικειμένου να τηρεί τις δέκα προϋποθέσεις που πιο πάνω είπα. Δεν πρέπει δηλαδή να ξεχνάμε πως μια πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια επεξεργασία λυμάτων ενός μικρού βιολογικού φορτίζει πολύ περισσότερο το περιβάλλον και προκαλεί ρύπανση από ένα μεγαλύτερης εμβέλειας που θα έχει διασφαλίσει τις προϋποθέσεις λειτουργίας με την χρησιμοποίηση σύγχρονης τριτοβάθμιας τεχνολογίας επεξεργασίας.

Μετά από τα προαναφερόμενα, λαμβάνοντας υπόψη:

1) Την αναμφισβήτητη αναγκαιότητα κατασκευής ενός έργου που θα δίνει την πιο αξιόπιστη απάντηση στο αποχετευτικό πρόβλημα της περιοχής.

2) Την αδιαπραγμάτευτη θέση ότι το έργο θα πρέπει να διασφαλίζει με βεβαιότητα την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

3) Τις ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των πρώην Δήμων Σπάτων και Αρτέμιδος.

4) Τις ανάγκες και τις απόψεις της κοινωνίας.

Προτείνω το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάτων Αρτέμιδος μετά από την συζήτηση που θα διεξαχθεί, να αποφασίσει την συνέχιση του διαλόγου με τα εντεταλμένα όργανα της πολιτείας, προκειμένου η λύση του αποχετευτικού προβλήματος της περιοχής να έχει τα χαρακτηριστικά που πιο πάνω αναφέρθηκαν και να διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις που το εισηγητικό παρέθεσε.

Και ποιο συγκεκριμένα προτείνω προς το Σώμα:

1. Το Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί πως η λύση του αποχετευτικού προβλήματος περνάει μέσα από την κατασκευή ενός βιολογικού που θα εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες του Δήμου Σπάτων Αρτέμιδος και θα πληροί τις προϋποθέσεις που προανέφερα.

2. Σε περίπτωση που η προαναφερόμενη λύση για οικονομικούς, χρηματοδοτικούς, ή λόγους πολιτικού σχεδιασμού, δεν είναι εφικτή, εξετάζουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις, που εξ αντικειμένου όμως θα πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος εισηγητικού.

3. Να εξεταστεί η μετατόπιση του χώρου εγκατάστασης του βιολογικού από το Πλατύ Χωράφι σε άλλη θέση της διοικητικής περιφέρειας του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος για μικρότερες περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις με ανάλογη μετατόπιση του αγωγού απόληξης.

4. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει η διαδικασία επεξεργασίας των λυμάτων να είναι τριτοβάθμια και μόνο.

5. Οι χρήσεις γης πέριξ του χώρου υποδοχής του βιολογικού θα πρέπει να είναι τέτοια, αφού θεσμοθετηθεί, που θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή και θα αποτρέπει χρήσεις υποβάθμισης. Άρα θα πρέπει ταυτόχρονα στο γενικότερο ρυθμιστικό σχέδιο από τώρα να προβλεφτεί ότι πέριξ του βιολογικού θα πρέπει να αναπτυχθούν χρήσεις γης με υποδοχή για αθλητισμό, παιδεία, υγεία.

6. Λυματολάσπη. Θα πρέπει να δημιουργηθεί η υποδομή για την επεξεργασία, την ξήρανση και την παράγωγη ενέργειας και επ’ ουδενί δεν θα πρέπει να μπούμε στην διαδικασία αποδοχής λύσης μεταφοράς σε ΧΥΤΑ.

7. Η μορφή των δεξαμενών πρέπει να είναι κλειστού τύπου με σύστημα απόσμωσης.

8. Αγωγός απορροής για τις πλεονάζουσες ποσότητες, αν υπάρξει, θα πρέπει να έχει βάθος μεγαλύτερο από 120 μέτρα, μήκος μεγαλύτερο από δυο χιλιόμετρα. Όμως για την πλήρη διασφάλιση απαιτείται η σύνταξη ανάλογης ωκεανογραφικής μελέτης.

9. Παράλληλη χρηματοδότηση της μελέτης και της κατασκευής εσωτερικών δικτύων σε Σπάτα και Αρτέμιδα, συμπεριλαμβανομένων και των εκτός σχεδίου διαμορφωμένων οικισμών.

10. Όσες βιομηχανίες διοχετεύουν παρανόμως απόβλητα θα πρέπει να υποχρεωθούν σε ειδικοί τεχνική διαδικασία κατακράτησης των τοξικών μετά από ειδικοί επεξεργασία.

11. Μελέτη και κατασκευή αρδευτικού δικτύου για διοχέτευση του επεξεργασμένου νερού με σκοπό την άρδευση και την πυρόσβεση στα γειτνιάζοντα δάση.

12. Θα πρέπει να εκπονηθεί απαραίτητα νομικό πλαίσιο το οποίο θα επιτρέπει την άρδευση από την χρήση νερού μετά από επεξεργασία ΚΕΛ.

13. Θα πρέπει να απαιτήσουμε την συμμέτοχη του Δήμου και την εποπτεία του στα σταδία της μελέτης, της κατασκευής και της διαχείρισης του δικτύου.

14. Η έκταση που θα υποδεχτεί τον βιολογικό θα πρέπει να μην είναι στενά δεμένη με τις εγκαταστάσεις, αλλά θα πρέπει να υπάρχει χώρος μεγαλύτερος που στην διαδικασίας της απαλλοτρίωσης δεν θα πρέπει να αποκόβονται ιδιοκτησίες από το κυρίως τμήμα, προκειμένου να διαμορφωθούν οι οροί ούτως ώστε με πυκνή φύτευση του περιβάλλοντος του βιολογικού χώρου χώρο να δημιουργηθεί ένα δίκτυ προστασίας.

15. Θα πρέπει να υπάρξει με τεχνικές σύγχρονες διαδικασίες διασφάλιση από περιπτώσεις τεχνικής αστοχίας ή τεχνολογικής ανεπάρκειας.

16. Πρόσληψη τεχνικού συμβούλου εξειδικευμένου με κύρος και εμπειρία για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Δήμου στην διαδικασία επίλυσης του μείζονος προβλήματος της αποχέτευσης του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος.



Γ.Κασίμης:

Δεν αποδεχόμαστε το Πλατύ Χωράφι. Τελεία. Ακούστε. Η ΕΥΔΑΠ είναι αναξιόπιστη, το έχουν πει και άλλοι μελετητές, τα έχω πει χιλιάδες φόρες. Λέει η ΕΥΔΑΠ σε έγγραφό της, όχι το 2003 που είπε κάποιος πολίτης αλλά και το 2005 ότι δεσμεύεται να προωθήσει την διαμόρφωση κατάλληλου θεσμικού πλαισίου. Κάποιος διάβασε του 2003 έγγραφο ότι η ΕΥΔΑΠ στην κουβέντα που έγινε με τον Πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ και του φορείς το 2003 δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει την νομοθετική ρύθμιση, το θεσμικό πλαίσιο το λέγαμε τότε. Για την επαναχρησιμοποίηση του νερού. Διότι δεν μπορεί να κατασκευάσει η ΕΥΔΑΠ τριτοβάθμιο, δεν μπορεί να πρέπει τα χρήματα, δεσμεύεται όμως ότι θα έχει προβλέψει ότι μετά την παραλαβή του έργου από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα του δευτεροβάθμιου που επιτρέπει την χρηματοδότηση, θα επεκτείνει. Και έρχεται, δεσμεύεται για το θεσμικό πλαίσιο το 2003, ξαναδεσμεύεται το 2005. Το έγγραφο αυτό είναι 22/7/2005. Έχουμε 2011 και ακόμα δεσμεύεται. Άρα δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει αυτό το θεσμικό πλαίσιο. Άρα όσον αφορά το Πλατύ Χωράφι είναι καίριο, καιριότατο για μας, αλλά και για σας κύριε Δήμαρχε γιατί αυτό λέγατε στην προεκλογική σας… Αλλά το άκουσα και από δικούς σας συμβούλους απόψε. Η τοποθέτηση και από δικούς σας Συμβούλους έλεγε όχι για Πλατύ Χωράφι. Και χειροκροτήθηκαν μάλιστα. ¨η κάνω λάθος; Άρα, τι λέμε εμείς; Σε όλο αυτό το θεσμικό πλαίσιο όπως το ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, βάζουμε συγκεκριμένη πρόταση. Απορρίπτουμε την συγκεκριμένη μελέτη της ΕΥΔΑΠ για Πλατύ Χωράφι και αντιγράφοντας και ακούγοντας όλους τους ομιλητές, τους περισσότερους για να είμαι σοβαρός, όλος ο κόσμος μίλαγε, όπως και εσείς κύριε Δήμαρχε και εμείς προεκλογικά, να λύσουμε την αποχέτευση του ενιαίου Δήμου Σπάτων- Αρτέμιδος. Άρα όταν μιλάμε για ΕΥΔΑΠ, για τους έντεκα Δήμους για την πρόταση που σας έκαναν οι φορείς ότι είναι αυτοί οι Δήμοι και αυτοί είναι η πρόταση μου, αυτό είπαν οι φορείς απ’ ότι κατάλαβα, δεν συζητάμε εμείς οι είκοσι επτά και εσείς είκοσι οκτώ και όλοι οι πολίτες από γύρω το πώς θα λύσουμε το πρόβλημα των υπολοίπων Δήμων. Συζητάμε να βρούμε λύση και να αποφασίσουμε αν θέλετε και με την δική μας βοήθεια, αν δεν θέλετε την προεκλογική σας δέσμευση να υλοποιήσετε. Γιατί αν θέλετε πάρτε απόφαση και πείτε αναθέτουμε… Και πως μπορείτε να την πάρετε την απόφαση. Αφού απορρίψουμε, πρώτη παράγραφος, την απόφαση που θα πάρουμε απόψε. Απορρίπτεται η συγκεκριμένη, η παλιά πρόταση της ΕΥΔΑΠ, αλλά και η καινούρια που σας έκανε, δεν ξέρω αν την έχετε γραπτώς, αυτό που αναφέρετε στην πρώτη σελίδα της εισήγησης σας, ανακαλούμε την απόφαση 3/2011 που πήραμε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο για τα εσωτερικά δίκτυα μόνο των Σπάτων. Καταθέτουμε νέο τεχνικό δελτίο στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση που θα συμπεριλαμβάνει:

1)Δίκτυα Σπάτων-Αρτέμιδος και οικισμών.

2) Μελέτη εργοστασίου επεξεργασίας μόνο για τον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος, σύμφωνα με τις κοινές αποφάσεις που είχαν παρθεί και ανέφεραν κάποιοι ομιλητές το 2006, των δυο Δήμων. Την είχατε ψηφίσει κύριε Μάρκου και εσείς κύριε Μαργέτη. Ο κύριος Λιανός δεν θυμάμαι να την είχε ψηφίσει της Αρτέμιδος, Νομίζω όχι. Είχε ζητήσει αναβολή. Όμως στα πλαίσια αυτά, εμπλουτισμένα με αυτά τα σημεία που ανέφερε ο κύριος Γκινοσάτης, δεσμεύσεις προς τον μελετητή, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί η μελέτη από το ΕΣΠΑ. Τότε είχαμε βρει, είχε κατατεθεί στην Υπηρεσία Διαχείρισης 11/7/2006 με αριθμό πρωτ. 4388, «Μελέτη δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων και Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων για τους Δήμους Σπάτων & Αρτέμιδος Αττικής». Είναι έτοιμο το τεχνικό δελτίο. Κατατέθηκε, μπορούμε να ρωτήσουμε τον κύριο Μάρκου ή τον κύριο Μαργέτη, το 2007 ήταν Αντιδήμαρχοι αν ανακλήθηκε από το ΠΕΠ ή που βρίσκεται. Άρα το τεχνικό δελτίο είναι έτοιμο. Αυτά λέω κι εγώ. Να πάρουμε 2.499.000€ ήταν τότε το συγκεκριμένο. Μπορούν να βρεθούν και καλύτερες. Ούτος ώστε να έχουμε αυτή την συγκεκριμένη μελέτη, με όλες αυτές τις προδιαγραφές που έβαλαν απόψε. Προϋπόθεση πρώτη είναι όχι Πλατύ Χωράφι το μεγάλο ΚΕΛ. Ανάθεση, αφού βρούμε τα χρήματα, κατάθεση τεχνικού δελτίου για δίκτυα Σπάτων-Αρτέμιδος & οικισμών και μελέτη εργοστασίου και ερχόμαστε εδώ όταν θα το φέρει ο μελετητής να μας πει ένα, δυο ,τρία πιθανά σημεία, διαλέξτε και πάρτε. Το Πλατύ Χωράφι έχει αυτά τα πλεονεκτήματα, αυτά τα μειονεκτήματα. Η Λακαθέλα που ακούστηκε τελευταία, το έλεγε ο Δήμαρχος Ραφήνας ότι το συνεννοήθηκε και μαζί σας και του είπατε ότι θα το πάμε Λακαθέλα εμείς. Δεν ξέρω που θα βρει ο μελετητής, κανένας μας δεν είναι αρμόδιος να καθορίσει το χώρο. Όταν μελετήσει, τότε θα έρθει ολοκληρωμένα και θα πει τα δίκτυα θα είναι αυτά, θα σας κοστίσουν τόσο, το Κέντρο Επεξεργασίας θα είναι αυτό, θα κοστίσει τόσο και θα είναι εκεί και υποβάλουμε πλέον στο ΕΣΠΑ την μελέτη μας και λύνουμε το πρόβλημα του Δήμου μας, του μας Δήμου. Επειδή όμως ακούστηκαν και πολλά άλλα πράγματα. Ακούστηκαν η δυσχέρεια η οικονομική του Δήμου, η δυσχέρεια η οικονομική του κράτους, η δυσχέρεια δεν τι άλλο, ότι άρον άρον θα νομοθετηθεί. Είπατε ότι δεν γνωρίζετε κάτι τέτοιο. Ούτε εγώ το γνωρίζω αλλά ακούγεται στην πιάτσα. Γι’ αυτό επέμενα και βιαζόμουν και φώναζα πείτε μας τι λένε αυτοί οι φορείς οι αρμόδιο. Έχουμε και δεύτερη λύση. Για να καλύψουμε τις ανησυχίες ότι πάμε να παραδώσουμε την πόλη μας, επειδή χρεωστάει ο Δήμος μας και επειδή είναι έτσι και αλλιώς και έχουμε δυσχέρειες, όλοι ακούσαμε ότι προχθές η Τρόικα με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Πρωθυπουργό συμφώνησε στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Ναι; Μέσα στην ακίνητη περιουσία των πενήντα δισεκατομμυρίων συμπεριλαμβάνεται το αεροδρόμιο Ελληνικού. Το 1995 ο νόμος που κυρώθηκε η σύμβαση με το αεροδρόμιο προβλέπει το 10% των εσόδων από την αξιοποίηση του Ελληνικού θα πάνε για έργα υποδομής στους πέριξ του αεροδρομίου Δήμου με αιχμή τα Σπάτα. Πόσο έχουν τα Σπάτα χώρο μέσα στο Ελ. Βενιζέλος; Δικαιούνται το επτά από τα δέκα. Δέκα το εκατό στα πέντε δισεκατομμύρια είναι περίπου πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ. Απ’ ότι φαίνεται άμεσα θα γίνουν αυτές οι διεργασίες. Άρα δικαιούται ο Δήμος μας πάνω από τριακόσια πενήντα εκατομμύρια από την συγκεκριμένη. Έχουμε ανάγκη κανέναν; Έχουμε ανάγκη την ΕΥΔΑΠ αν χρωστάμε ή στους προμηθευτές αν χρωστάμε; Τριακόσια πενήντα και εκατομμύρια ευρώ για έργα υποδομής, το λύνουμε μια και δια παντός και δεν χρειάζεται να μας εκβιάζει κανένας.



ΜΑΡΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ:

Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να κάνω καταρχήν δυο παρατηρήσεις, όσον αφορά στο εισηγητικό σημείωμα. Στο σημείο δυο, στο σημείωμα αυτό που έχουμε λάβει. Αναφέρετε σχεδιασμό μικρών και ευέλικτων ΚΕΛ ανά δυο ή τρεις δήμους. Στη συνέχεια, στο συμπέρασμα, στο τέλος βλέπουμε ότι με το σκεπτικό αυτό, ότι δεν λάβουμε υπόψη κάποια πράγματα, τότε πιθανόν να χάσουμε αντισταθμιστικά, πιθανόν να έχουμε να αντιμετωπίσουμε πρόστιμα. Δηλαδή όλα αυτά δείχνουν ότι μοιραία οδηγούμαστε ναι μεν, είμαστε υπέρ του ΚΕΛ των δυο τριών Δήμων, αλλά φαίνεται να αναιρείται.

Μετά, το δεύτερο σημείο είναι το σημείο οκτώ, όπου αναφέρεται ότι θα πρέπει η άρδευση να κατοχυρωθεί με νόμο. Μια νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά στην άρδευση, δεν σημαίνει αυτόματα ότι υπάρχει και δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί. Γιατί μιλάω πάντα υποθετικά ότι έστω ότι φτιάχνεται το ΚΕΛ και υπάρχει και ένας νόμος ο οποίος λέει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί το παραγόμενο αυτό νερό για άρδευση. Αν δεν υπάρχει το δίκτυο με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιηθεί; Εκτός αυτού θα πρέπει να γίνει και κάποια μελέτη πιθανής αναδιάρθρωσης καλλιεργειών ή κάποιο πρόγραμμα κυλιομένης δασικής εκμετάλλευσης διότι μπορεί να φτιαχτεί κάποιο δίκτυο για άρδευση αλλά θα πρέπει να βρούμε και τι ακριβώς θα ποτίσουμε. Την σημερινή περίοδο που όλοι με τη αμπελοκαλλιέργεια, οι περισσότερο από μας είμαστε στενά συνδεδεμένοι, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και κάποιους εξωγενείς παράγοντες. Ότι το κοστολόγιο για ένα κιλό σταφύλι είναι 0,22€ και η τιμή που το αγοράζει ο παραγωγός είναι 0,18€. Άρα μήπως πρέπει να γίνει και κάποια μελέτη προκειμένου να βρεθούν και κάποιες νέες καλλιέργειες που θα απορροφήσουν το νερό αυτό; Επίσης θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ περιορισμένης και απεριόριστης άρδευσης. Η περιορισμένη άρδευση αφορά καλλιέργειες, όπως δάση και εκτάσεις στις οποίες δεν αναμένεται να υπάρχει πρόσβαση στο κοινό. Ενώ η απεριόριστη άρδευση αφορά όλα τα είδη των καλλιεργειών, όπως λαχανικά, αμπέλια και γενικότερα προϊόντα τα οποία καταναλώνονται ωμά. Επίσης το προϊόν που προκύπτει στην περίπτωση της απεριόριστης άρδευσης είναι κατάλληλο και για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τρίτου βαθμού με ειδικοί επεξεργασία, γιατί αυτό που λέμε τρίτου βαθμού εμπεριέχει πάρα πολλά σταδία. Είναι τελείως διαφορετικό το νερό που μπορούμε να ποτίσουμε τα φυτά μέχρι το νερό το οποίο χρησιμοποιείται και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για πάρκα αναψυχής όπου φιλοξενούνται αθλητικές δραστηριότητες όπως κωπηλασία, κολύμβηση και άλλα. Θα πρέπει επίσης να σκεφτούμε και το εξής, το οποίο είναι ένα ερώτημα ενός απλού πολίτη. Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο εμμένουν στην απορροή των υδάτων στην θάλασσα, την στιγμή που διαβεβαιώνουν ότι πληρεί όλες τις προϋποθέσεις και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλες χρήσεις. Θα αναρωτηθεί κανείς ότι η Αττική είναι μια περιοχή που διαχρονικά πάσχει από λειψυδρία και απ’ ότι φαίνεται σύμφωνα με μελέτες το φαινόμενο αυτό θα είναι πιο έντονο στις επόμενες δεκαετίες. Γιατί λοιπόν το προϊόν αυτό της επεξεργασίας να μην εμπλουτίσει τον υδροφόρο ορίζοντα πάρα να πάει ανεκμετάλλευτο στην θάλασσα; Θα πρέπει επίσης να σας πω ότι παραδείγματα Κέντρων Επεξεργασίας λυμάτων που έχουν εφαρμογή σε εμπλουτισμό ύδατος συμβαίνει στην λεκάνη του Ανθεμούντα, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, όπως επίσης και στην περιοχή της Κυνουρίας, όπου με κάποιες πρόσφατες μετρήσεις τις οποίες είδα, ο καθαρισμός των λυμάτων φτάνει στο εντυπωσιακό ποσοστό του 96%. Αυτό σημαίνει ότι όπως και να έχει το θέμα αυτό που προέχει είναι να διεκδικήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ποιότητα της επεξεργασίας των λυμάτων.

Όπως θα ξέρουμε η τριτοβάθμια επεξεργασία έχει διαφορά σταδία. Αυτό που προέχει είναι η αφαίρεση του αζώτου και του φωσφόρου. Διότι το άζωτο είναι αυτό το οποίο είναι πάρα πολύ τοξικό για τα ψάρια και το φώσφορο μπορεί να προκαλέσει ευτροφισμό στις λίμνες η στην θάλασσα. Δηλαδή δεν αρκεί να λέμε και να χρησιμοποιούμε κάποια παραδείγματα ότι η τάδε θάλασσα ήταν βρώμικη και καθάρισε. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Και μια πισίνα είναι καθαρή αλλά έχει χλώριο μέσα και δεν ζει ζωντανός οργανισμός.

Συμπερασματικά λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι τα σύγχρονα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων που βρίσκονται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Αντιθέτως είναι χώροι πράσινου, δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και επιλύουν πλήρως το πρόβλημα.

Δεύτερον, θα πρέπει να δημιουργηθεί επιτροπή διαβούλευσης ούτος ώστε ο κόσμος να ενημερωθεί σωστά γιατί η πληροφόρηση του είναι ελλείπεις και λανθασμένη. Άλλωστε αυτό προβλέπεται και από την Ευρωπαϊκή οδηγία 35/2003. Θα πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε ότι θα πρέπει να σταματήσει η καταστροφική πολιτική του βόθρου και της ρίψης των λυμάτων στους δρόμους. Πρέπει επίσης πάνω απ’ όλα να καταλάβουμε ότι μπροστά στο περιβαλλοντολογικό κόστος που θα επωμιστούν οι κάτοικοι και οι επόμενες γενιές από την ρύπανση του περιβάλλοντος, το οικονομικό κόστος για την δημιουργία ενός σωστού ΚΕΛ με προδιαγραφές, είναι αμελητέο.

Είναι γενικώς αποδεκτός και άλλωστε είναι κάτι που εφαρμόζεται σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, ότι τα μικρά κέντρα επεξεργασίας λυμάτων που θα αφορούν σε ένα Δήμο ή σε συνεργασίες μεταξύ δυο Δημοτικών Δήμων είναι ότι καλύτερο μπορεί να υπάρξει. Επίσης υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο είναι ότι δεν έχει γίνει καταγραφή των βιοτεχνιών και των βιομηχανιών της Ανατολικής Αττικής. Το πρόβλημα αυτό το έχω αντιμετωπίσει έντονα και από την θητεία μου ως Νομαρχιακός Σύμβουλος, όπου εκεί η κατάσταση είναι εντελώς ανεξέλεγκτη. Η κάθε βιοτεχνία μπορεί να κάνει μια γεώτρηση και αυτά που υποτίθεται και βάσει της περιβαλλοντολογικής μελέτης ότι θα πρέπει να απομακρύνονται με ειδικούς όρους, ρίχνονται μέσα στον υδροφόρο ορίζονται με αποτέλεσμα και με βάσει τις μετρήσεις όπως όλοι θα ξέρετε, έχει απασχολήσει και την ειδησεογραφία ο υδροφόρος ορίζοντας τόσο στην περιοχή του Ωροπού, όσο και στην περιοχή του Κορωπίου.

Θα πρέπει επίσης να γίνει καταγραφή της χρήσης- διαχείρισης χημικών πρώτων υλών και στερεών, αερίων και υγρών αποβλήτων όλων των βιοτεχνιών και βιομηχανιών της Ανατολικής Αττικής Θα πρέπει να γίνει μια σωστή μελέτη επιπτώσεων λόγω της αθροιστικής εκβολής όλων των επεξεργασμένων λυμάτων στον νότιο Ευβοϊκό. Ας μην ξεχνάμε ότι δεν θα είναι μόνο ο αγωγός του ΚΕΛ βορείων Μεσογείων. Έχουμε και τον αγωγό στην Χαμολιά που θα είναι του ΚΕΛ Παιανίας-Κορωπίου. Γενικότερα πρέπει να γίνουν σωστές τεχνικοοικονομικές μελέτες για κάθε ΚΕΛ, όπως επίσης θα πρέπει να γίνουν και σωστές μελέτες περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων για κάθε ΚΕΛ. Ποια είναι με λίγα λόγια η πρόταση μας; Καταρχήν διαφωνούμε με την χωροθέτηση στην θέση Πλατύ Χωράφι. Προτείνουμε ως λύση χωροθέτηση εντός ή παραπλεύρως του αεροδρομίου και κοντά στο ΚΕΛ νοτίων Μεσογείων για πολλούς λόγους. Είτε σε περίπτωση που παρουσιάσει πρόβλημα ένας εκ των δυο θα υπάρχει δυνατότητα να υποστηρίξει το ένα το άλλο και να μην έχουμε τα λύματα να πέφτουν άνευ επεξεργασίας.

Δεύτερο. Έλεγχο και παρακολούθηση των βιομηχανικών αποβλήτων που εισρέουν με αποκλεισμό των επιχειρήσεων που ρυπαίνουν Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Να γίνει μια καταγραφή των βιοτεχνιών και βιομηχανιών. Θα πρέπει να γίνει ολική ανακύκλωση των επεξεργασμένων υγρών λυμάτων με σκοπό την αναδάσωση, την άρδευση, τις τεχνητές λίμνες, τα πάρκα και τον υδροφόρο ορίζοντα. Μπορεί να μας αναφέρουν για τριτοβάθμια επεξεργασία χωρίς όμως να προσδιορίζουν ποιο είναι το πόσο της τριτοβάθμιας επεξεργασίας. Είναι εκατό λίτρα την ημέρα; Εκατό χιλιάδες κυβικά την ημέρα; Ένα εκατομμύριο κυβικά την ημέρα;

Προτείνουμε απολύμανση με υπεριώδη ακτίνα των επεξεργασμένων λυμάτων. Είναι μια μέθοδος, η οποία έχει υιοθετηθεί στις περισσότερες θεράπαινες χώρες, όπως επίσης και στον Καναδά. Η μέθοδος αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι δεν επιβαρύνει τα λύματα με χλώριο και άλλες βλαβερές χημικές ουσίες. Το βασικό μειονέκτημα όπως θα καταλαβαίνετε όλοι της μεθόδου αυτής είναι η ανάγκη για συχνή συντήρηση. Επίσης θα πρέπει στη συγκεκριμένη εγκατάσταση του νέου ΚΕΛ να υπάρχει δυνατότητα χώνευσης και αποξήρανσης και χρήση της χωνευμένης αποξηραμένης λάσπης σαν βελτιωτικού εδάφους εντός και εκτός Αττικής.

Καύση του αεριού για κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του ΚΕΛ. Σύσταση φορέα διαχείρισης του έργου του ΚΕΛ με την συμμέτοχη του Δήμου ή των Δήμων αν πρόκειται για δυο Δήμους, και σε περίπτωση που το νέο ΚΕΛ εξυπηρετήσει κι άλλους δήμους πέραν του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, οι άλλοι δήμοι να έχουν την υποχρέωση να αναλάβουν εξ’ ολοκλήρου τις πράξεις εφαρμογής στην Αρτέμιδα. Άλλο ένα επίσης ερώτημα, μάλλον που υπάρχει όσον αφορά την συγκεκριμένη μελέτη η ποια παρουσιάζει πολλές αδυναμίες, είναι ότι ένα μέρος και ανάλογα με την επεξεργασία από 4-10% είναι λάσπη. Η οποία αυτή λάσπη στην Ελλάδα και σε ποσοστό 98% πάει σε κάποιους ΧΥΤΑ. Δεν μας έχουν πει ποιοι θα είναι αυτοί οι ΧΥΤΑ που θα πάει αυτή η λάσπη αι φανταστείτε ότι πρόκειται για απεριόριστες ποσότητες, πως θα γίνεται η μετακίνηση;



ΔΑΝΕΖΗΣ:

Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, αγαπητοί δημότες παρατηρητές, συζητάμε σήμερα ένα σοβαρότατο ζήτημα που έχει να κάνει με τις υποδομές κοινωφελούς χαρακτήρα και συγκεκριμένα για την αποχέτευση, σε μια χρονική περίοδο καπιταλιστικής κρίσης και με δεδομένο το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη. Συζητάμε λοιπόν αυτό το σοβαρό θέμα σε περίοδο καπιταλιστικής κρίσης και με δεδομένο το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη που επιβάλει ασφυχτικούς όρους λειτουργίας, μειώνει τις δαπάνες για παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, όπως και τις δαπάνες για κατασκευή υποδομών κοινωφελούς χαρακτήρα. Πρέπει δηλαδή να λαμβάνουμε υπόψη σε ποιες συνθήκες συζητάμε. Αυτό το λέω διότι είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης δια μέσου του Υπουργείου περιβάλλοντος και δια μέσου της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ να επιβάλει μια αποσπασματική λύση στην συγκεκριμένη χωροθέτηση στο Πλατύ Χωράφι και δεν πρέπει κανέναν να κρύβεται πίσω από το δάκτυλο του.

Γνωρίζουμε πολύ καλά για την άναρχη οικονομική ανάπτυξη δεν έχουν ευθύνη οι πολίτες, έχει ευθύνη η εκάστοτε κυβέρνηση η οποία ποτέ δεν εφάρμοσε σύγχρονα προγράμματα λαϊκής στέγης, είτε με παροχή δωρεάν κατοικιών, είτε με δωρεάν παροχή οικοπέδων που θα έχουν και υποδομές, ύδρευσης, αποχέτευσης, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρενέργειας, έτσι λοιπόν, για αυτήν την άναρχη οικιστική ανάπτυξη δεν ευθύνονται οι πολίτες, οι ποιοι παλεύουν 30 – 40 χρόνια για να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους. Έρχεται τώρα η Κυβέρνηση ύστερα από το έγκλημα της άναρχης οικιστικής ανάπτυξης να επιβάλλει δια της βίας μια άναρχη κατασκευή υποδομών με την οποία θα μεταθέσει τις ευθύνες και τα οικονομικά βάρη κατασκευής και λειτουργίας στους Δήμους. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι και να μην περιοριζόμαστε μόνο σε γενικές αρχές. Από το έγγραφο που μας μοίρασε ο Δήμαρχος και η δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, αναφέρονται μια σειρά από προϋποθέσεις και αναφέρονται και γενικές αρχές. Όσον αφορά τις γενικές αρχές για την προστασία δημόσιας υγείας, για την προστασία του περιβάλλοντος, συμφωνούμε φυσικά. Αλλά εδώ δεν είναι θέμα γενικών αρχών μόνο, θα πρόσθετα στις γενικές αρχές ότι δεν πρέπει να υποβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων. Θα πρέπει επίσης στις γενικές αρχές να προστεθεί ότι δεν πρέπει να εμπλακούν στην μελέτη, κατασκευή και λειτουργία του ΚΕΛ ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι θα απομυζήσουν κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, με στόχο να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά το έργο, το έχουμε δει κατ’ επανάληψη, τι συμβαίνει. Τα περίφημα μεγάλα έργα, που γίνονται είτε με συγχρηματοδότηση, είτε με παραχώρηση. Βλέπε Αττική Οδό την πληρώσαμε χρυσή για την κατασκευή και συνεχίζουμε να την πληρώνουμε με υπέρογκα διόδια για την χρήση της. Έτσι λοιπόν ξεκινώντας έβαλα αυτόν τον προβληματισμό όσον αφορά τις γενικές αρχές.

Τώρα, όσον αφορά τις προϋποθέσεις. Εμείς λέμε το εξής, ξεκάθαρα, χωρίς γαρνιτούρες και σάλτσες, η ευθύνη της χωροθέτησης δεν μπορεί να είναι ευθύνη ενός μεμονωμένου δήμου. Χρειάζεται για την χωροθέτηση κεντρικός σχεδιασμός σε επίπεδο Περιφέρειας και Πανελλαδικά. Δεν μπορεί στα στενά πλαίσια ενός δήμου να γίνει σωστή χωροθέτηση με επιστημονικά κριτήρια που διασφαλίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Η συγκεκριμένη χωροθέτηση ή οποιαδήποτε άλλη προταθεί και είναι λάθος να προτείνουμε συγκεκριμένη χωροθέτηση χωρίς να αναλαμβάνουμε δηλαδή εμείς σαν Δημοτικό συμβούλιο την ευθύνη. Εμείς πρέπει να βάζουμε τις προϋπόθεσες και να παλεύουμε για την εφαρμογή των προϋποθέσεων. Έτσι λοιπόν μέσα από την εισήγηση που έγινε από την πλειοψηφούσα παράταξη, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο, ότι την ευθύνη την έχει το ΥΠΕΧΩΔΕ να κάνει την χωροθέτηση σε επίπεδο Περιφέρειας, γιατί το Υπουργείο, η Περιφέρεια έχουν τους χάρτες, έχουν την μορφολογία του εδάφους, έχουν τα πληθυσμιακά στοιχεία, έχουν τα στοιχεία του υπεδάφους, αυτοί είναι αρμόδιοι να κάνουν την κατάλληλη μελέτη και την μακροπρόθεσμη, γιατί είναι έργο μακράς πνοής, δεν είναι έργο για πέντε – δέκα χρόνια. Η μελέτη που παρουσίασε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ είναι διάτρητη, στην κυριολεξία. Και πιστεύω ότι κι εσείς το αναγνωρίζετε. Αλλά εδώ πρέπει να μπει το θέμα της χωροθέτησης σ’ αυτή την βάση.

Η άλλη προϋπόθεση που βάζουμε εμείς. Ότι θα πρέπει να υπάρχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης. Ξέρετε πολύ καλά ότι η Ε.Ε., οι κοινοτικοί πόροι αναφέρονται μόνο για δευτεροβάθμιο καθαρισμό. Κι εμείς συζητάμε για τριτοβάθμιο και έτσι πρέπει να συζητάμε, για τριτοβάθμιο φυσικά. Είμαστε στον 21ο αιώνα. Εάν δεν αξιοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον που θα χρησιμοποιηθούν; Μόνο για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομιλών; Έτσι λοιπόν να υπάρχει ολοκληρωμένο οικονομικό πρόγραμμα χρηματοδότησης και για την μελέτη και για την κατασκευή και για την λειτουργία.

Τρίτη προϋπόθεση. Εμείς λέμε ότι πρέπει από τις επιστημονικές μελέτες οι οποίες δεν θα λαμβάνουν υπόψη οικονομικά κριτήρια για μειωμένο κατασκευής και λειτουργίας. Από τις μελέτες τις περιβαλλοντολογικές και τις κατασκευαστικές μελέτες πρέπει να προκύπτει οπωσδήποτε η ασφαλής διάθεση των στέρεων και υγρών προϊόντων – αποβλήτων του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων. Φυσικά αν είναι τριτοβάθμιας καταλαβαίνετε ότι θα είναι ευκολότερη η διάθεσή τους και για άρδευση και για βελτίωση των εδαφών με την μέθοδο της κομποστοποίησης.

Αλλά υπάρχει και μια τέταρτη προϋπόθεση και δυστυχώς διαφαίνεται μέσα από το εισηγητικό κείμενο της πλειοψηφίας, ότι ανοίγουν διάπλατα την πόρτα να εισέλθουν ιδιωτικοί φορείς, μη κρατικοί λέει. Δηλαδή θα παίζουμε με τις λέξεις; Μη κρατικοί, ιδιωτικοί είναι. Εμείς λοιπόν προτείνουμε για να τηρηθούν, διότι ξέρετε πολύ καλά γιατί βάζουμε αυτή την προϋπόθεση και είπα και προηγούμενα, δεν είναι μόνο το κόστος μελέτης και κατασκευής, είναι και το κόστος λειτουργίας και πρέπει να γνωρίζετε ότι για να εφαρμόσουμε σύγχρονες τεχνικές μεθόδους, γιατί για να έχουμε καθαρά απόβλητα υγρά και στερεά, αυτό κοστίζει. Ο ιδιώτης σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτεί αύξηση του κόστους λειτουργίας, πέραν του ότι θα επιβάλλει υπέρογκα χαράτσια με τέλη αποχέτευσης. Με τεράστια τέλη αποχέτευσης. Και δεν θα δεχτεί και κανέναν έλεγχο εφόσον θα έχει το Management, δεν θα υπάρχει καμία δυνατότητα λαϊκού έλεγχου δημοτικής εποπτείας. Εμείς λοιπόν για να τηρηθούν αυτές οι τέσσερις προϋποθέσεις απαιτούμε, θα πρέπει το Δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση ότι την ευθύνη μελέτης κατασκευής και λειτουργίας πρέπει να την αναλάβει ενιαίος δημόσιος φόρες διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Ξέρετε πολύ καλά ότι σε μερικές δεκαετίες το νερό, θα έχουμε πρόβλημα με το νερό και θα πρέπει να υπάρχει ενιαίος δημόσιος φορέας διαχείρισης υδάτινων πόρων με ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ το οποίο πρέπει να αξιοποιήσει με δική του ευθύνη τους κοινοτικούς πόρους και να τους συμπληρώσει με εθνικούς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό διότι έτσι θα διασφαλιστούν και οι τέσσερις προϋποθέσεις μόνο από δημόσιο ενιαίο φορέα διαχείρισης υδάτινων πόρων.

Επομένως συμφωνούμε με τις γενικές αρχές, αλλά με τις προϋποθέσεις έτσι όπως μπαίνουν αγαπητοί συνάδελφοι δεν συμφωνούμε και μπορώ να σας πω και χαρακτηριστικά σημεία. Στην πρώτη προϋπόθεση λέει μη κρατικοί φορείς.

Τώρα θα ήθελα να καταθέσω την πρόταση πάνω στη σημερινή συζήτηση έτσι όπως διαμορφώθηκε, διότι πρέπει να μη μας διαφεύγει ότι είναι μείζονος πολιτικής σημασίας πρόβλημα. Η Κυβέρνηση βαδίζει ολοταχώς για να επιβάλει μια λύση αντιπεριβαλλοντολογική και πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει συγκεκριμένη, σαφή απόφαση για να φρενάρει την Κυβέρνηση. Δεν είναι ώρα να συζητάμε τεχνικές λεπτομέρειες και το ένα και το άλλο. Εγώ επισήμανα τις βασικές προϋποθέσεις. Είπα ποια είναι η διέξοδος για δημόσιο ενιαίο φορέα διαχείρισης υδάτινων πόρων. Από εκεί και πέρα όμως έχουμε τεράστια ευθύνη να φρενάρουμε την Κυβέρνηση. Από την συζήτηση και από τις πληροφορίες που έχουμε ότι η Κυβέρνηση εκβιαστικά θα προσπαθήσει να επιβάλει μια αντιλαϊκή λύση στο πρόβλημα. Επομένως θα πρέπει να σταματήσουν ορισμένοι συνάδελφοι μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, να συμμερίζονται απόψεις αντιφατικές που οδηγούν σε αδιέξοδο. Ακουστήκαν απόψεις που φλερτάρουν με αντισταθμιστικά οφέλη και οι οποίες είναι αδιέξοδες. Όταν συζητάμε για αντισταθμιστικά οφέλη είναι σαν να λέμε ότι το έργο θα έχει περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις και ζητάμε ανταμοιβή. Μετά, θα πρέπει να πάψουν κάποιοι να συζητάνε για χωροθέτηση συγκεκριμένη στα πλαίσια του Δήμου. Διότι έτσι διευκολύνουν την Κυβέρνηση να αποποιηθεί των ευθυνών της και να κάνει κεντρικό σχεδιασμό σε επίπεδο περιφέρειας. Θα πρέπει κάποιοι να σταματήσουν την λαγνεία που έχουν να συζητάνε για τεχνικές προδιαγραφές και ακούστηκε και αυτό, για τεχνικές λεπτομέρειες του τριτοβάθμιου καθαρισμού, με ακτίνες uv, υπεριώδεις. Και εγώ θα μπορούσα να πω και άλλες δυο. Όπως είναι η όσμωση ή η οζονοποίηση. Εκεί είναι το θέμα; ΤΟ θέμα είναι ότι θα πρέπει να γίνει ασφαλής διάθεση των προϊόντων του βιολογικού καθαρισμού και δεν μπορεί στα πλαίσια του Δήμου να γίνει ασφαλής διάθεση. Ούτε έχουμε τις τεράστιες δασικές εκτάσεις, ούτε τις τεράστιες αγροτικές χορτολιβαδικές εκτάσεις για άρδευση. Έτσι λοιπόν όταν συζητάμε για λεπτομέρειες τεχνικές και αποδεχόμαστε την χωροθέτηση στα πλαίσια του Δήμου αποδυναμώνουμε κα τα ευεργετήματα του τριτοβάθμιου καθαρισμού. Επίσης θα πρέπει να είμαστε και πιο συγκεκριμένοι τώρα. Δεν μπορεί να συνεχίζουμε να λέμε για ΕΥΔΑΠ. Η ΕΥΔΑΠ είναι ανώνυμη εταιρία εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Λειτούργει με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για να έχουν κέρδη οι μέτοχοι της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να έχουμε εμπιστοσύνη σε έναν τέτοιο φορέα ιδιωτικό και δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να το λέμε, γι’ αυτό εγώ βάζω ζήτημα δημοσίου φορέα διαχείρισης. Τώρα για να το κλείσω, εμείς καλούμε το Δημοτικό Συμβουλίου και το λαό της Αρτέμιδος, τους εξωραϊστικούς, τους οικιστικούς συλλόγους και όλα τα Σωματεία και τους φορείς της περιοχής, να αγωνιστούν για να ακυρωθεί η συγκεκριμένη χωροθέτηση στο Πλατύ Χωράφι. Να απαιτήσουμε η χωροθέτηση, η κατασκευή και η λειτουργία του ΚΕΛ να γίνει με ευθύνη και χρηματοδότηση του δημοσίου στα πλαίσια κεντρικού σχεδιασμού και σε επίπεδο Περιφέρειας. Αυτή είναι η πρόταση μου.



ΡΑΦΑΗΛ:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε πρόεδρε, κύριε Χρήστο και σε λέω φίλο γιατί αυτός που έπαψε να είναι φίλος δεν υπήρξε ποτέ. Μπήκες να βγάλεις τα κάστανα από την φωτιά. Είναι λυπηρό που στον τόπο μας, την ωραία πόλη την δική μας, γιατί όλοι εδώ είμαστε, είναι ένας Δήμος, Σπάτα – Αρτέμιδα. Θα μου επιτρέψετε να το πω και ας το ακούσουν όλοι, κάποτε ο Φλωράκης είπε δεν προκάναμε, ένα έχω να σας πω, σας το είπα πριν είκοσι μέρες, το πρόβλημα μας είναι τα λύματα μέσα στο αεροδρόμιο. Τελειώσαμε κύριοι. Να μην μου θυμίζουν παλιούς δημάρχους που έπαιρναν από το αεροδρόμιο μακαρόνια και ληγμένα γάλατα και έδιναν στον κόσμο. Όλοι μας μπροστάρηδες για το αεροδρόμιο, έχει δυο βιολογικούς καθαρισμούς επεξεργασίας τρίτου βαθμού. Δεν μου αρέσει να πω πολλά, ούτε μου άρεσαν οι εκθέσεις, το πρόβλημά μας κύριοι είναι δεδομένο ότι θα γίνει, τον αγώνα μας να πέσουν Σπάτα Αρτέμιδα μέσα στο αεροδρόμιο, δεν υπάρχει άλλη λύση κύριοι. Αυτό θα είναι το πρώτο μέλημα σου Δήμαρχε και θα είμαστε όλοι μαζί σου. Δεν υπάρχει άλλη λύση.

Διάβασα εδώ στην εισήγηση πόσοι όμοροι δήμοι είναι; Πέστε μου τι πήρε ο Δήμος Σπάτων ή ο Δήμος Αρτέμιδος από το αεροδρόμιο, το μεγαλύτερο έργο στην Ευρώπη. Πέστε μου τι; Τι ζητάμε; Τα λύματα μέσα στο αεροδρόμιο, ξεκάθαρα πράγματα. Οι άλλοι πάνε τα σκουπίδια, ήρθαν αεροδρόμια, έρχονται λύματα, κάνουν αγώνα. Δεν θα παραδοθούμε άνευ όρων. Δεν θα κάνουμε συμφωνίες κύριε Δήμαρχε. Δεν θέλω να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου, κλείσιμο τους δρόμους και τα λύματα μέσα εδώ. Τελειώσαμε.



ΑΠΟΣΠΟΡΗΣ:

Δεν νομίζω ότι είναι κανένας ειδικός εδώ σε αυτή την αίθουσα για τα ΚΕΛ, την λειτουργία τους, που πρέπει να γίνουν, πως πρέπει να γίνουν, που πρέπει να γίνει ο βιολογικός καθαρισμός, που δεν πρέπει να γίνει. Εμείς νομίζω σαν Δημοτικό Συμβούλιο, όλοι μας, έχουμε την υποχρέωση να βρούμε τους πλέον ειδικούς, εκείνους που θα τηρούν τις προδιαγραφές για να φτιάξουν αυτό το σημαντικό έργο για την πόλη μας, για τα Σπάτα και την Αρτέμιδα. Όσους πιο πολλούς ειδικούς βρούμε γι’ αυτοί το θέμα, που να ξέρουν πώς να τοποθετηθούν σ’ αυτό το ζήτημα, τόσο καλύτερο για το Δημοτικό συμβούλιο και όλους τους ανθρώπους που μας ακούνε εδώ απόψε. Πρέπει να είναι ένα ευέλικτο σχήμα και όχι να δημιουργηθούν πάλι τα ελληνικά φαινόμενα της γραφειοκρατίας, της διαφθοράς, των επί πολλών επιτροπών που χρειάζεται δέκα είκοσι υπογραφές για να προχωρήσει η κατάσταση και στο τέλος δεν πάει πουθενά. Αν χώρες όπως η Ελβετία και άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης μπορούν να έχουν αποχετευτικό σύστημα το οποίο να είναι περιβαλλοντολογικά άρτιο, χωρίς να υπάρχει πουθενά θάλασσα, γιατί να μην μπορούμε εμείς εδώ στον τόπο μας να το φτιάξουμε; Χρειαζόμαστε τεχνογνωσία από ανθρώπους που ήδη έχουν κάνει σημαντικό έργο σε αυτόν τον τομέα, δεν χρειάζεται να ξαναφτιάξουμε τον τροχό, όπως λένε και οι αμερικάνοι reinventing the wheel. Δεν χρειάζεται.

Το αποχετευτικό σύστημα κατά την γνώμη μου πρέπει να περιλαμβάνει αποκλειστικά μόνο τα Σπάτα και την Αρτέμιδα και γι΄αυτό πρέπει να παλέψουμε. Δική μας η διαχείριση, δική μας η ευθύνη. Πολλοί λένε εδώ ότι δεν είναι Ελβετία και ο καθένας από βιομηχανίες, από εταιρείες, δεν θα τηρεί τους κανόνες. Φοβόμαστε λοιπόν τον εαυτό μας, δεν εμπιστευόμαστε κανέναν, έτσι πρόοδος δεν πρόκειται να υπάρξει. Γι’ αυτό επιμένω, δική μας η διαχείριση, δική μας και η ευθύνη. Εδώ μέσα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν δημότες των Σπάτων και της Αρτέμιδος και όχι δεκανίκια κανενός πολιτικού ή κοινωνικού κατεστημένου, πρέπει να υπάρχει συνεννόηση. Άλλωστε πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο έχει ήδη καταρρεύσει όπως βλέπετε. Η τοπική αγορά στα Σπάτα και στην Αρτέμιδα υποφέρει πολύ και θέλει να συμμετέχει σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα, αλλά έχει πολλά προβλήματα η τοπική αγορά, εννοώ τα μαγαζιά. Στην δημοτική αρχή πρέπει να ενθαρρύνουμε τους δημότες να μένουν εδώ τοπικά, να στηρίζουν την τοπική κοινωνία, τις μικρές επιχειρήσεις και τα έργα να δοθούν εδώ στην τοπική αγορά. Προτείνω ειδικοί εξόρμηση, καμπάνια, στην τοπική αγορά. Πως μπορεί να συμμετέχει η τοπική αγορά όπου θα φτιαχτεί το αποχετευτικό σύστημα σε κεντρικά σημεία στα Σπάτα και στην Λούτσα, άντε τα μαγαζιά είναι κλειστά. Πως μπορεί να γίνει αυτό; Μπορεί κανείς να μου το εξηγήσει;

Τέλος πρέπει να εμπιστευόμαστε την νεολαία και τις αποφάσεις της σε θέματα του δήμου και όχι μόνο. Με την ίδια ιδεολογία και το ίδιο σκεπτικό που απέτυχε δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Ας απελευθερώσουμε το ταλέντο και την καινοτομία στην τοπική αγορά, με σύμμαχο την νεολαία.



ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ:

Ήταν εξαιρετικές όλες οι τοποθετήσεις και οι εισηγήσεις, προσωπικά μου άρεσε πιο πολύ του Δημήτρη του Μάρκου, πολύ ωραία εισήγηση σήμερα. Και πραγματικά πρόσθεσαν μέχρι τώρα οι συνάδελφοι πάρα πολλά στοιχεία. Εγώ πήρα τον λόγο για να προσθέσω ορισμένα στοιχεία στην συζήτηση, γιατί σήμερα δεν ήρθαμε να πάρουμε απόφαση, ήρθαμε να συζητήσουμε και να εμπλουτιστούμε, που έχουν να κάνουν λίγο με την ιστορία που αυτή η ιστορία αν την δούμε λίγο προσεκτικά, ίσως, και την υπολογίσουμε, να γλυτώσουμε επόμενα λάθη και αστοχίες. Και συνάδελφοι 1992 προσδιορίζεται βιολογικός καθαρισμός πολλών πόλεων στο Πλατύ Χωράφι από την ΕΥΔΑΠ. 1996 που συζητιούνται οι χρήσεις γης, η μελέτη Λουκάκη για όσους θυμούνται τότε, προσδιορίζει επίσης και δέχεται μια πόλη στις 300.000 κατοίκους, προσδιορίζει τους οδικούς άξονες, την Αττική Οδό και όλους τους άλλους, προσδιορίζει τα ΧΥΤΥ και επίσης του βιολογικούς καθαρισμούς. Σ’ αυτό τον προσδιορισμό βλέπει βιολογικό καθαρισμό στο Πλατύ Χωράφι. Αυτή η μελέτη κύριοι συνάδελφοι ήταν δυόμιση χρόνια σε διαβούλευση, να μη πω τρία. Κανένας, μα κανένας Δήμαρχος, ούτε της Αρτέμιδος, ούτε των Σπάτων, ούτε των Μεσογείων, είχε αντιθέσεις αν είναι το 1,27,56 σωστό, γιατί δεν ξέρω και πολλά γράμματα. Κανένας. Κανένας οικισμός, καμία περιβαλλοντολογική οργάνωση, να τον αποδεχτεί. Δυόμιση χρόνια διαβούλευση οι χρήσεις γης, με προσδιορισμένους χώρους.

Θυμάμαι το 1997-1998 όταν ξεκίνησαν τα έργα του αεροδρομίου, ήταν Δήμαρχος, λέω για τα Σπάτα τώρα, ο Λουκάς ο Λίγκος, παλεύαμε η αντιπολίτευση μαζί και με την εφημερίδα του, ο κύριος Μαργέτης τα θυμάται, γιατί είχα γράψει, είχα αρθρογραφήσει, να μπούμε στο αεροδρόμιο. Τα Σπάτα. Η Λούτσα τίποτα, η Αρτέμιδα. Ούτε την ένοιαζε. Αποφάσισε το κράτος στην απελπισία των Δήμων που δεν μπορούσαν να κάνουν εκείνη την εποχή τίποτα οι δήμαρχοι, αποφάσισε να προχωρήσει η ΕΥΔΑΠ το Πλατύ Χωράφι. Το συνολικό δηλαδή βιολογικό καθαρισμό και την εκβολή. Αυτό έγινε το 2000. Όλοι λέμε 1,29,13 συμφωνήσει. Εμείς σαν αντιπολίτευση του Αντώνη του Τούντα παλεύαμε, πάλι αεροδρόμιο. Ίδιοι άνθρωποι.

Και πάμε τώρα στην ουσία. Πολύ σωστά αυτοί που παλεύαμε όχι αεροδρόμιο, εγώ δεν έχω την τύχη να είμαι και δεν θα την έχω, στην εξουσία, όμως οι συνάδελφοι μου, οι δύο αντιδήμαρχοι Σπαταναίοι που είναι σήμερα, ήταν και τότε και ήρθε η ώρα στην εξουσία. Και έλεγαν στο πρόγραμμα τους, όχι Πλατύ Χωράφι θα φτιάξουμε δικό μας. Γιατί δεν το κάνατε; Πολύ σωστά ο Γιώργος ο Κασίμης επαναστάτησε, ήταν ο μόνος και είπε όχι εκεί. Και προχώρησε και σε δικαστικά μέσα. 2003 – 2006 είχε τους λόγους του γιατί δεν έκανε. Ερωτήματα βάζω, δεν κρίνω κανένα. 2006 όμως μαζί με τον Δήμαρχο Σπάτων προχώρησαν μια συντονισμένη ενέργεια, ξεκίνησαν ένα τεχνικό δελτίο αν θέλετε για βιολογικό καθαρισμό μεταξύ των δυο πόλεων. Γιατί δεν το συνέχισαν οι επόμενοι; Εδώ είναι, να μας πουν, αντιδήμαρχοι ήταν, ο κος Κουλοχέρης, και ζήτω και συγγνώμη αν κάνω λάθος, δεν τα ξέρω καλά τα Λουτσιώτικα. Γιατί δεν το συνέχισαν; Ερώτηση. Μέχρι το 2010. Τι κάναμε εδώ, να σας το πω τι κάναμε. Για να φτάσω στο σήμερα, δεν κάναμε τίποτα. Τι κάναμε τα Σπάτα. Να δείτε πως λύνονται τα προβλήματα και πως δεν λύνονται. Κάναμε μελέτες. Κάναμε μια μελέτη, τα έχω όλα τα στοιχεία, θα τα φέρω όταν συζητηθεί το θέμα, θα σας τα μοιράσω, που έλεγε το 2009 τελειωμένος ο βιολογικός καθαρισμός του δήμου Σπάτων. Έτοιμος, σε λειτουργία και η αποχέτευση όλου του Δήμου. Που είναι; Δεν έφταναν εκεί, εδώ είναι ο Σπύρος ο Κωνσταντάς, πρώην Δήμαρχος, μαζί του κάναμε μια δεύτερη μελέτη και είπαμε ο βιολογικός καθαρισμός στον Άγιο Γεράσιμο διακόσια μέτρα από το επιχειρηματικό πάρκο και η απόληξη στο ρέμα Πουλάκη, δηλαδή στο Πλατύ Χωράφι. Που είναι κι αυτό;

Πάμε τώρα στο σήμερα. Να τα δούμε, για να ξεμπλοκάρει το μυαλό μας δηλαδή. Δυο πράγματα έχω, ή τις δεσμεύσεις σας τι προεκλογικές, που είναι ένα θέμα εκεί, γιατί όταν λέτε βιολογικού καθαρισμούς, μικρούς, δυο με τρεις πόλεις κύριε Δήμαρχε, αυτό το είχε στο πρόγραμμα ο κύριος Γκινοσάτης το 2006. Μα δεν φτάνουν τέσσερα χρόνια να προσδιοριστεί αυτός που είναι και γιατί λέω δεν φτάνουν και δείχνω και μια μικρή μομφή αν θέλετε στον προσδιορισμό; Γιατί οι άλλοι το έχουν προσδιορίσει. Εξετάζω την πρώτη περίπτωση, αυτή που εσείς λέτε στο πρόγραμμα σας. Μικρούς βιολογικούς καθαρισμούς δυο – τριών Δήμων. Μαραθώνας – Νέα Μάκρη στην θάλασσα, το έχουν προσδιορίσει, και την εκβολή και τον χώρο. Η Ραφήνα το έχει έτοιμο, χρόνια την μελέτη της. Η Παλλήνη θα την αναθεωρήσει και θα πάει στο ρέμα Πουλάκη, στο Πλατύ Χωράφι και καλά θα κάνει. Εμείς; Εμείς τι λέμε εδώ; Τι ήρθαμε να κάνουμε; Δηλαδή ενάμιση μήνα, τι θα μας απασχολούσε; Να πω ότι μας απασχολούσε η επικαιροποιήση και η πρόταση του Γκινοσάτη που έγινε και πρόταση μετά της δημοτικής αρχής, το καταλαβαίνω. Να είχαμε πιάσει από το αυτί, τρόπος του λέγειν τις υπηρεσίες και να είχαμε πάρει την μελέτη που κάνει η κεντρική εξουσία, να την είχαμε κάνει φύλλο και φτερό και να ερχόμασταν εδώ με τους τεχνικούς μας που είναι άριστοι επιστήμονες και να παίρναμε μια απόφαση καταδίκης… την καταλαβαίνω. 1,34,11. Να έρθουμε όμως σήμερα εδώ να φωτογραφίζουμε Πλατύ Χωράφι, να μην το λέμε, να λέμε άλλα ντι άλλων, μια εδώ μια εκεί, δεν κάνουμε πάλι τα ίδια λάθη; Ήδη αποδείχτηκε η ανικανότητα των δημοτικών άρχων μέχρι τώρα να διαμορφώσουν στοιχειωδώς έναν βιολογικό καθαρισμό οποιοσδήποτε Δήμος, εκτός του Μαρκόπουλου που δεν τον λειτούργησε.

Ήδη αυτή η ανικανότητα έχει επιβάλει την παρουσία του κράτους. Εμείς, προτείνω, για να έχουμε επιτέλους θέση, να μην είμαι αρνητικός κύριε Πρόεδρε, δημιουργία επιτροπής βιολογικού. Επιστήμονες έχετε άριστους, η αντιπολίτευση και επιτέλους να διαλέξουμε μια θέση. Αεροδρόμιο; Αεροδρόμιο, Λακαθέλα; Λακαθέλα, Πλατύ Χωράφι – Πλατύ Χωράφι και να ξέρουμε στο επόμενο συμβούλιο, να παλέψουμε τα πολύ ωραία σημεία που έχει ο συνάδελφος Μάρκου και την εξαιρετική εισήγηση του Δημήτρη του Μάρκου.



Μ.ΖΗΣΗ:

Το 2003 έκανε προσφυγή η Κοινότητα Πικερμίου και οι δυο σύλλογοι Αγίου Νικολάου και Πρασίνου και έτσι σταμάτησε το έργο στο Πλατύ Χωράφι. Έτσι λοιπόν ξέρουμε ποιοι το σταμάτησαν και δεν το σταμάτησε κανείς άλλος από τους πολίτες της Λούτσας. Γιατί εγώ πιστεύω ότι εάν ήθελαν όλες αυτές οι δημοτικές αρχές που πέρασαν θα μπορούσαν να είχαν κάνει μια μελέτη. Το 2006 που γράφτηκε το πρόγραμμα του κυρίου Γκινοσάτη, δεν υπήρξαμε ποτέ δημοτική αρχή για να εκπονήσουμε μελέτη. Και τώρα σας διαβάζω το κείμενό μου :

«Από την μη πρόθεση της κεντρικής διοίκησης να λύσει με βιασύνη το αποχετευτικό με συγκεκριμένη πρόταση για κατασκευή του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι και από την άλλη δεδηλωμένη και γνώστη προγραμματική θέση των δέκα σημείων. Καλούμαστε λοιπόν να διερευνήσουμε κατά πόσο αυτά τα δυο πράγματα είναι συμβατά. Η περιφέρεια είναι ήδη έτοιμη, έχει εκπονήσει την μελέτη του έργου, καθώς και την περιβαλλοντολογική μελέτη η οποία απλώς δεν έχει επικαιροποιηθεί. Επικαλείται τα περιβαλλοντολογικά πρόστιμα εκ μέρους της Ε.Ε. προς την Ελλάδα και πιέζει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατασκευής. Περιμένει από εμάς να πούμε ναι για να λύσει πρώτα το δικό της πρόβλημα, που θέλει να το κάνει δικό μας.

Είναι όμως αυτό που εμείς θέλουμε; Θέλουμε ένα γιγάντιο ΚΕΛ, θέλουμε μια μικρογραφία της Ψυτάλλειας στην περιοχή μας; Θέλουμε ένα ΚΕΛ που δεν κατοχυρώνει την τριτοβάθμια επεξεργασία; Είναι ένα ΚΕΛ μακριά από κατοικημένες περιοχές; Δεν μπορούμε να πείσουμε κανέναν. Ούτε και τους εαυτού μας, ότι η λύση που θέλουν να μας επιβάλλουν έχει κάποια σχέση με αυτό που εμείς θέλουμε. Θα προσπαθήσω να σα το πω με το πιο απλοϊκό παράδειγμα, είναι σαν να θέλουμε να αγοράσουμε πορτοκάλια και ο μανάβης να θέλει να μας πουλήσει λεμόνια. Μα έχουν διαφορετικό χρώμα του λέμε, μικρολεπτομέρεια μας απατάει. Και η γεύση τους είναι διαφορετική, είναι ξινή, με λίγη ζάχαρη μπορεί να διορθωθεί. Κι αντί να πάμε σε άλλο μανάβη συνεχίζουμε να συνομιλούμε και να διαπραγματευόμαστε πως θα κάνουμε τα λεμόνια πορτοκάλια. Το ΥΠΕΚΑ, η Περιφέρεια και η ΕΥΔΑΠ κάνουν την δουλειά τους και πιέζουν για τον στόχο τους, εμείς τι κάνουμε; Αυτό έχει σημασία. Πρέπει να αναθέσουμε σε ειδικό να τεκμηριώσει επιστημονικά τις δίκες μας πολιτικές θέσεις που απαντούν στην λύση του προβλήματος.

Αντί γι’ αυτό βλέπω στην εισήγηση ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας κάποια διλήμματα τα οποία εμμέσως πλην σαφώς θέτουν σε αμφισβήτηση το πρόγραμμα μας, όπως αν αρνηθούμε την χωροθέτηση θα ακυρωθεί το έργο, μικρά ΚΕΛ έχουν και μικρές δυνατότητες χρηματοδότησης, θα χάσουμε αντισταθμιστικά οφέλη αν χωροθετηθεί σε άλλο Δήμο, θα επιβληθούν πρόστιμα από την Ε.Ε. απευθείας στους ΟΤΑ που δεν θα συναινέσουν κτλ. Αντί να ελέγξουμε την εγκυρότητα αυτών των διλλημάτων και πως μπορούμε να τα καταρρίψουμε, εμείς τα εισηγούμεθα και τα βάζουμε προϋπόθεση για να αποφασίσουμε. Μπορούμε σήμερα να αποφασίσουμε και να εγκρίνουμε την κατασκευή των ΚΕΛ Βορείων Μεσογείων; Θα είμαστε πολύ πρόχειροι και εντελώς ανακόλουθοι αν πάρουμε μια τέτοια απόφαση. Το μόνο που μπορούμε να αποφασίσουμε είναι όχι στην κατασκευή ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι. Όχι στην Ψυτάλλεια της Ανατολικής Αττικής. Όχι στα ψεύτικα διλήμματα της κεντρικής εξουσίας, όχι στους εκβιασμούς για τα αντισταθμιστικά, όχι στον πέλεκυ των πρόστιμων της Ε.Ε., όχι στις ανούσιες διαπραγματεύσεις.

Έχουμε το πρόγραμμα μας που το ενέκρινε το ελεγκτικό Σώμα του ενιαίου δήμου μας, έχουμε τις αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων Αρτέμιδος και Σπάτων τα οποία λένε, ναι σε μικρά και ευέλικτα ΚΕΛ, ναι σε ΚΕΛ κλειστού τύπου και τριτοβάθμιας επεξεργασίας, ναι σε ΚΕΛ μακριά από κατοικημένες περιοχές, μακριά από αρχαιολογικούς χώρους, περιοχές φυσικού κάλους. Προτείνω να καταψηφίσουμε την πρόταση του ΥΠΕΚΑ, Περιφέρεια και ΕΥΔΑΠ και να αναθέσουμε άμεσα σε ειδικό επιστήμονα την εκπόνηση της μελέτης που θα τεκμηριώνει και θα υλοποιεί τις πραγματικές θέσεις, αναφορικά με το αποχετευτικό πρόβλημα. Και συγχρόνως θα υποδεικνύει και την χωροθέτηση του έργου. Παράλληλα μια επικαιροποιημένη μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων ώστε όλοι να γνωρίζουμε τα θετικά και αρνητικά ενός τέτοιου έργου. Μόνο τότε θα μπορούμε με ευθύνη να τοποθετηθούμε και να αποφασίσουμε».

ΚΡΟΚΟΣ:

Σεβόμενος βέβαια όλους τους όρθιους συμπολίτες μας, θα τελειώσω πολύ γρήγορα. Εκείνο που θέλω να πω είναι το κάθε σύγχρονη πόλη πρέπει να διαχειρίζεται τα απορρίμματα και τα λύματα της. Φυσικά δεν θέλει ούτε τα απορρίμματα, ούτε τα λύματα να διαχειρίζεται, απ’ ό,τι καταλαβαίνω και το βλέπω κιόλας. Αυτή την στιγμή ζούμε στο απαράδεκτο καθεστώς των βόθρων. Έχω συζητήσει κύριε πρόεδρε με πάρα πολλούς συμπολίτες μυ και λέω αδειάζετε βόθρο; Όχι μου λένε. Έχετε καταλάβει όλοι βέβαια που πηγαίνουν αυτά. Έτσι; Δεν αδειάζουν αρκετοί, γι’ αυτό πιστεύω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να πειστούν οι συμπολίτες μας για την δημιουργία ενός βιολογικού καθαρισμού, θα είναι ΚΕΛ, θα είναι ευέλικτος βιολογικός, αυτό πρέπει να το πάρουμε εμείς απόφαση και είναι και ιστορική, αγαπητοί συνάδελφοι. Θέλω αν πω, και το έχω ξαναπεί και στο προηγούμενο συμβούλιο, ότι αυτή την στιγμή ρυπαίνεται ο υδροφόρος ορίζοντας και η θάλασσα περισσότερο ακόμα και από μια αστοχία ενός βιολογικού καθαρισμού. Γιατί είναι συνεχής η ρύπανση αγαπητοί συμπολίτες, είναι συνεχής. Δεν την βλέπουμε όμως και ως συνήθως ό,τι δεν βλέπουμε, δεν υπάρχει. Έτσι νομίζουμε. Όταν φυσικά έρχονται οι επιστήμονες και μας τα λένε, πάλι εμείς δεν πιστεύουμε. Είμαστε υπεράνω και των επιστημόνων.

Θα ξαναπώ πάλι ότι το θέμα προσφέρεται για παραπληροφόρηση. Ένα από τα καλύτερα θέματα παραπληροφόρησης. Θα γίνει χαβούζα η θάλασσα, δεν θα πω τι λέγανε παλιότερα, τι θα φάμε όλοι εμείς στην Αρτέμιδα. Για να μην φτάσουμε λοιπόν εκεί, προτείνω και έχει προταθεί κιόλας εδώ μέσα από συναδέλφους μου, να γίνει σωστή και λεπτομερής ενημέρωση των πολιτών και υμών των ιδίων, γιατί πιστεύω ότι κανένας δεν γνωρίζει ακριβώς πολύ καλά πως λειτουργεί ένας βιολογικός καθαρισμός. Ειδήμονες δεν είμαστε αλλά αρκετοί κάνουν τους ειδήμονες. Επίσης πρέπει να είμαστε αδιαπραγμάτευτοι στην συμμέτοχη του Δήμου στην λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Άσχετα αν δεν θέλουν, όπως είπε ο κύριος Δανέζης, δεν μας θέλουν, αλλά όμως πρέπει αυτό να είναι αδιαπραγμάτευτο. Θα πρέπει δηλαδή να είναι μέσα ο Δήμος Σπάτων – Αρτέμιδος τουλάχιστον για να βλέπει πως λειτουργεί ο βιολογικός καθαρισμός.

Για τα πρόστιμα που ακούστηκαν. Τα πρόστιμα αγαπητοί συνάδελφοι και αγαπητοί συμπολίτες γιατί μπαίνουν; Για μη συμμόρφωση για κάτι κακό; Ή για κάτι καλό; Συμμορφωνόμαστε δηλαδή σε κάτι κακό ή για κάτι καλό; Συμμορφωνόμαστε δηλαδή σε κάτι κακό ή σε κάτι καλό; Ή δεν συμμορφωνόμαστε; Φυσικά δεν συμμορφωνόμαστε σε κάτι καλό για το περιβάλλον, γι’ αυτό και πέφτουν τα πρόστιμα, θα πέσουν όπως είπαν στους Δήμους ή στην πολιτεία όπως ακούστηκε, σαν να μην είμαστε εμείς οι πολίτες, σαν να είναι κάποιος άλλος που θα πληρώσει. Εμείς θα πληρώσουμε αγαπητοί συνάδελφοι και κανένας άλλος. Τα βλέπετε και τα ζείτε.

Προτείνω σύνθεση απόψεων και προτάσεων όλων των παρατάξεων, που ακούστηκαν πάρα πολύ ωραία πράγματα εδώ πέρα σήμερα και όντως κύριε Τσαντήλα ο κύριος Δημήτρης Μάρκου είχε μια ολοκληρωμένη πρόταση. Θα πρέπει να γίνει μια σύνθεση όλων αυτών των προτάσεων. Γιατί έχουμε ιστορικό χρέος ως δημοτική αρχή και ως Δημοτικό συμβούλιο που θα πρέπει αν δείχνει κάθε δημοτική αρχή και κάθε Δημοτικό συμβούλιο τον δρόμο στους πολίτες. Δεν πρέπει ένα Δημοτικό συμβούλιο ή μια δημοτική αρχή να άγεται και να φέρεται σύμφωνα με τις επιθυμίες, παραπληροφορημένων ενδεχομένως πολιτών. Έτσι γράφουμε ιστορία, έτσι γράφει ιστορία μια δημοτική αρχή. Και θα τελειώσω με κάτι που είχε γράψει, ένα ποίημα, ένα δίστιχο, ο Κωστής Παλαμάς: «Χρωστάμε λέει σε όσους πέρασα, θα έρθουν θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι μικροί».



ΝΤΟΥΡΝΤΟΥΡΕΚΑ :

Κύριε πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι δημοτικοί συμβούλιο, κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε πραγματικά σε μια κρίσιμη στιγμή όπου η αναγκαιότητα κατασκευής του ΚΕΛ είναι προφανής. Δεν είναι δυνατόν η περιοχή μας, μια περιοχή ταχύτατης οικιστικής ανάπτυξης να στερείτε μονάδος επεξεργασίας αστικών κυμάτων και να ταλανίζετε τόσο από την ύπαρξη των βόθρων, όσο και από την ανεξέλεγκτη ρύπανση, την ανεπεξέργαστη διάθεση των λυμάτων στους δρόμους και στην θάλασσα. Όμως η κατασκευή του Κέντρου Έλεγχου Λυμάτων Βορείων Μεσογείων, έτσι όπως παρουσιάζεται από την μελέτη της ΕΥΔΑΠ εμφανίζεται αρκετά προβληματική. Σέβομαι απόλυτα την αγωνία των κατοίκων των οικισμών γύρω από το Πλατύ Χωράφι, όπου θα δουν τις περιούσιες τους και την ζωή τους να υποβαθμίζεται. Επίσης είναι εφιαλτική σκέψη ότι μπορεί να πέφτει κάθε τόσο πλεονάζων υλικό αμφιβόλου επεξεργασίας στην θάλασσά μας. Ένας τεράστιος βιολογικός που θα εξυπηρετεί 8-9-11 Δήμους, είναι ανεξέλεγκτος. Πιθανά εκτός από τα αστικά λύματα ξέρετε θα υπάρχουν και βιομηχανικά ή άλλης φύσεως απόβλητα. Η αρχική σκέψη χωροθέτηση στο Πλατύ Χωράφι η οποία χρονολογείται από το 1992 παρουσιάζει αρκετά μειονεκτήματα. Όπως ότι ο σχεδιασμός για δευτεροβάθμιο καθαρισμό είναι δεκαετίας, η συνοδός περιβαλλοντολογική μελέτη διάτρητη, υπάρχει μια δικαστική απόφαση η οποία δεν μπήκε βέβαια στην ουσία της υπόθεσης, αλλά ματαίωσε την εκτέλεση του έργου, η περιοχή είναι υγροβιότοπος ξεχωριστής ομορφιάς, αλλά και σημείο όπου έχουν βρεθεί αξιόλογα παλαιοντολογικά ευρήματα. Από την άλλη μεριά φαίνεται να μας πιέζουν προθεσμίες, πρόστιμα από την Ε.Ε., καθώς και πάσης φύσεως συμφωνίες και περιορισμοί. Στα τέσσερα σημεία προβληματισμού που αναφέρονται στην πρόσκληση για το σημερινό Δημοτικό συμβούλιο, θα ήθελα να προσθέσω όσον αφορά στην οικονομική συγκύρια που περιορίζει την χρηματοδότηση και τον περιορισμό που υφίσταται από πλευράς Ε.Ε. για χρηματοδότηση βιολογικών καθαρισμών ανώτερων του δεύτερου βαθμού, όπως επίσης και την δήλωση της ΕΥΔΑΠ το 2006, σε απάντηση της αξίωσης του τότε δημάρχου Σπάτων για κλειστού τύπου εγκαταστάσεις, ότι η διεθνής πρακτική που ακολουθείται είναι να είναι ανοικτού τύπου, ώστε κάτω από κατάλληλες αερόβιες συνθήκες περιβάλλοντος και τη σωστή θερμοκρασία και παρουσία ηλιακής ακτινοβολίας να διασφαλίζεται η απαιτούμενη απόδοση. Άρα μιλάμε για αυτόματα για δεύτερου βαθμού βιολογικό καθαρισμό και ανοικτού τύπου.

Κατά περιόδους έγιναν διάφορες προσπάθειες, όπως δίκες, μελέτες, διαδημοτικές συνεργασίες, διακομματικές συνεργασίες και διατυπώθηκαν κείμενα που χρησιμοποιούνται κατά περίσταση. Οι οικολογικές οργανώσεις και οι κινήσεις πολιτών ανακινούν τακτικά το θέμα και διαμαρτύρονται. Τελικά ποιος διαφωνεί; Ποιος είναι αυτός που επιδιώκει την πραγμάτωση του έργου με τον πιο πρόχειρο και ανέξοδο τρόπο και όχι τον πιο κατάλληλο για την περιοχή μας. Είναι κάποιος που θα συμβιβαζόταν με κάτι λιγότερο; Ή ακόμα και για αυτήν την απαίτηση των αντισταθμιστικών, εφόσον προκύψουν, τα οποία βέβαια δεν είναι σε καμία περίπτωση ο σκοπός της κατασκευής του έργου. Φανταζόμαστε όλοι ότι αξίζουμε ένα τριτοβάθμιο καθαρισμό, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Δήμου μας, θα έχει πρόβλεψη για κάμποσα χρόνια και θα τηρεί όλες τις επιμέρους προδιαγραφές που έχουν πολλάκις ακουστεί, όπως η επαναχρησιμοποίηση του νερού, συνεχής έλεγχου της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος, πρόβλεψη υπερχείλισης, απομάκρυνση βαρέων μετάλλων, πρόβλεψη για διάθεση της λυματολάσπης , παράλληλη κατασκευή αποχετευτικών με περιβαλλοντολογικό σεβασμό, εξωραϊσμό των εγκαταστάσεων. Ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Και φυσικά θα διεκδικήσουμε στο έπακρο τα αντισταθμιστικά που μας αναλογούν. Που θα γίνει όμως που αυτός ο καθαρισμός; Ποιος είναι αρμόδιος και επαρκή για αν το αποφασίσει; Ένα δημοψήφισμα μήπως Πιστεύω ότι αυτή δεν είναι σωστή προσέγγιση, που θα κλιθεί ο καθένας μας να κρίνει ένα τόσο μεγάλο έργο μέσα από τον μικρόκοσμο του και τα συμφέροντα του. Μια ανοικτή διαβούλευση με όλους τους φορείς; Διαδικασία χρονοβόρα και ίσως όχι αποτελεσματική; Κάτι άλλο ενδεχομένως;

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι το κυρίως βάρος του σχεδιασμό και της υλοποίησης του έργου θα φέρει η σημερινή Δημοτική Αρχή και γιατί έλαβε ρητή λαϊκή εντολή να διαχειριστεί τα θέματα του Δήμου και εξαιτίας του … προορισμού που της επιφυλάσσει ο Καλλικράτης.

Η δική μας γνώμη είναι ότι χρειαζόμαστε επειγόντως την εκπόνηση μιας νέας ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης που θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και θα παρουσιάσει ανάλογες εναλλακτικές προτάσεις. Εμείς από την πλευρά μας θα δεσμευτούμε να εξακολουθήσουμε τη πιο συμφέρουσα λύση για την πόλη μας και την Ανατολική Αττική γενικά.



Α. ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΥ:

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κυρίες και κύριοι. Καταρχήν θέλω να πω πως η ενημέρωση από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας όπως λέτε, κατά την γνώμη μου έπρεπε να γίνει παρουσία μιας επιτροπής που θα αποτελείτο από εκπροσώπους όλων των παρατάξεων και όχι μόνο από την Δημοτική Αρχή,. Να μου επιτρέψετε να σχολιάσω τη λέξη που χρησιμοποιείτε για να περιγράψετε το συμπέρασμα των συναντήσεων σας με την πολιτεία. «Φαίνεται.» Δεν καταλαβαίνω πως μετά από επίσημη ενημέρωση μιας Δημοτική Αρχής γύρω από ένα τόσο σοβαρό θέμα, μπορεί να φαίνεται πως είναι αυτή. Μελέτησα τις προϋποθέσεις που αναφέρετε. Πιστεύω ότι είναι μια καλή βάση για συζήτηση. Πρέπει όμως να προστεθεί μια ακόμα και αυτή είναι το κλειστό ΚΕΛ. Δηλαδή σκεπασμένης δεξαμενής πρωτοβάθμιας καθίζησης. Το ανέφερα προσωπικά ο εισηγητής, όμως στην επίσημη εισήγηση που έχουμε δεν αναφέρεται.

Επίσης άποψη μου είναι ότι είναι προτιμότερο ένα τοπικό ΚΕΛ για τον Δήμο μας. Απ’ ότι γνωρίζω αυτή είναι και η επιθυμία των πολιτών του Δήμου μας. Το σοβαρό πρόβλημα μου όμως είναι η παράγραφος που μας ζητάτε να λάβουμε υπόψη μας πριν την λήψη των αποφάσεων. Μια καθαρά πολιτική, σκληρή στάση, που με κάνει να ανησυχώ γιατί και θα σας εξηγήσω γιατί. Στην δεύτερη πρόταση αν κατάλαβα καλά μας λέτε επειδή το κράτος δεν έχει χρήματα, να δεχτούμε ένα ΚΕΛ μεγάλο, πολλών Δήμων. Απ’ ότι γνωρίζω τα κοινοτικά πράγματα αναφέρονται και σε μικρά τοπικά ευέλικτα ΚΕΛ. Όπως και να έχει λύση μπορούμε να βρούμε για να σώσουμε την πόλη μας. Στην τρίτη πρόταση μας λέτε να μην χάσουμε το ΚΕΛ και χάσουμε τα αντισταθμιστικά. Πιστεύω ότι η θέση αυτή είναι μάλλον επικίνδυνη. Το ζητούμενο για μας δεν είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη, αλλά η πόλη μας, η θάλασσα μας, το περιβάλλον μας και πάνω απ’ όλα η υγεία μας. Αυτά δεν τα ανταλλάσουμε με τίποτα. Στην τέταρτη πρόταση μιλάτε για μετατόπιση του φορέα πληρωμής του προστίμου. Για ποιο λόγο να μετατοπιστεί; Εμείς δεν καθυστερούμε. Κάνουμε τις προτάσεις μας. Η πολιτεία είναι αυτή που χρονοτριβεί και δεν σέβεται τις απόψεις των θιγόμενων πολιτών όπως ορίζει η Ευρωπαϊκή οδηγία για τέτοια μεγάλα και ρυπογόνα έργα. Η εισήγηση σας ξεκίνησε αναφέροντας ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών ενημέρωσης με τα αρμόδια όργανα της πολιτείας και φαίνεται να θέλουν αυτά που εμείς δεν θέλουμε. Δεν ξέρω πόσο χρήσιμος είναι ο διάλογος υπό αυτές τις προϋποθέσεις, αν και είμαι υπέρ του διαλόγου γενικότερα. Η σημερινή απόφαση πρέπει να είναι ξεκάθαρη και κατηγορηματική. Πρέπει να ανακοινώσουμε στην πολιτεία αυτά που εμείς ζητάμε. Τα δικά μας θέλω, τις δίκες μας προϋποθέσεις. Πρόκειται για τον τόπο μας. Αν μας επιβάλουν μια λύση που θα είναι εις βάρος του Δήμους μας, της θάλασσας μας, του περιβάλλοντος μας και της υγείας μας, η παραίτηση μου θα έρθει στην αίθουσα αυτή. Ελπίζω και άλλων συμβούλων.



ΑΦΡ. ΜΑΡΓΕΤΗ:

Καλησπέρα και από μένα. Δεν θα σας κουράσω. Ακουστήκαν από τους προηγούμενους ομιλητές πάρα πολλά στα οποία συμφωνώ εν μέρει, με τα ποιο πολλά. Όλοι θέλουμε το καλό των πόλεων μας, την προάσπιση της υγείας μας, της θάλασσας μας, του περιβάλλοντος κτλ. Συμφωνώ ειδικότερα με την εισήγηση του κυρίου Κρόκου. Να σας επισημάνω αυτό που είπε και ο συνάδελφος, ο κύριος Δανέζης, ότι πρέπει να δούμε οπωσδήποτε το πρόγραμμα χρηματοδότησης της μελέτης, της κατασκευής και της λειτουργίας του ΚΕΛ. Να συμφωνήσω ότι δεν είμαστε ειδικοί και χρειαζόμαστε οπωσδήποτε την συμβουλή ειδικών και να κάνω μια πρόταση για μια ημερίδα πιθανόν, από ειδικούς, που θα μπορούσε να μας φωτίσει σχετικά, να φωτίσει το θέμα από διάφορες απόψεις και μέσω αυτών να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε κάποια πράγματα, λαμβάνοντας υπόψη όλους τους περιορισμούς, που οι περισσότεροι από εμάς, σχεδόν όλοι βάλαμε, μια και όλοι θέλουμε την πρόοδο της πόλης μας και την θετική της ανάπτυξη, να εξακολουθούμε να κολυμπάμε στην θάλασσα, να διαφυλάξουμε το περιβάλλον.



Γ.ΓΚΙΝΟΣΑΤΗΣ:

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε, κύριοι αρχηγοί της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης, κυρίες και κύριοι Σύμβουλοι, αγαπητοί συμπολίτες, καλησπέρα σε όλους., Πραγματικά εγώ δεν μπερδεύτηκα. Αιφνιδιάστηκα. Αιφνιδιάστηκα γιατί είδα με πόσο ώριμο τρόπο γίνεται η αποψινή συζήτηση και λέω αιφνιδιάστηκα γιατί έχω παρακολουθήσει πολλές παρόμοιες συζητήσεις το προηγούμενο διάστημα. Αιφνιδιάστηκα επίσης από τις εποικοδομητικές προτάσεις των αρχηγών της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Όλοι είχαν να προσφέρουν κάτι θετικό και κάτι εποικοδομητικό κάνοντας βέβαια και κριτική σε κάποιες από τις δίκες μας θέσεις, που είναι πάρα πολύ λογικό να μην είναι οι τέλειες. Πιστεύω λοιπόν ότι μέσα από το πλουραλισμό που έχει φανεί στην μέχρι τώρα συζήτηση, υπάρχει μια κοινή πορεία όλης της πόλης, μέσα από την διαφορετικότητα, μέσα από εύστοχες προτάσεις υπάρχει μια κοινή πορεία όλης της πόλης. Οι περισσότεροι αρχηγοί έκαναν και πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Εγώ συμφωνώ με τις δέκα προϋποθέσεις που θέτει η εισήγηση για τη λύση του αποχετευτικού προβλήματος. Αυτές εξάλλου ταυτίζονται, είναι και μια απάντηση στον κύριο Κασίμη, με τα αναφερόμενα στο πρόγραμμα μας, με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρτέμιδος, η οποία πάρθηκε το 2010 και της οποία είχα την τύχει να είναι εγώ ο συντάκτης του κειμένου έπειτα από εξουσιοδοτήσει που μου έδωσαν όλα τα κόμματα και όλες οι παρατάξεις και το Δημοτικό Συμβούλιο της προηγούμενης Διοίκησης του Δήμου Αρτέμιδος και δεν ήθελα να το πω αλλά ειπώθηκε τρεις, τέσσερις φόρες, αυτές οι θέσεις είναι μια συνέχεια του προγραμμάτων των Ενεργών Πολιτών, που δεν το διαμόρφωσε ο Γκινοσάτης, γιατί ειπώθηκε αυτό, αλλά διαμορφώθηκε με μαζικές διαδικασίες σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς της πόλης μας και έβαζε σχεδόν τις ίδιες προϋποθέσεις για τον βιολογικό καθαρισμό. Θέλω να κάνω επίσης δυο επισημάνσεις. Η πρώτη είναι ότι με την προτεινομένη από την πολιτεία λύση η παραλία της Αρτέμιδος δέχεται δυο αγωγούς. Έναν βόρεια και έναν νότια. Στις δέκα προϋποθέσεις επίσης θέλω να προσθέσω κάτι το οποίο είπε και ο κύριος Δανέζης, ότι πρέπει να εξασφαλιστούν πόροι και για την λειτουργία, γιατί έχουμε την εμπειρία αρκετοί βιολογικοί καθαρισμοί σε όλη την Ελλάδα και λόγω έλλειψης χρηματοδότησης για την λειτουργία τους δεν λειτουργούν.

Να πούμε και μερικά πράγματα για την πολιτεία. Καταρχάς απαντάω ότι είναι σαφέστατο τι μας είπε η πολιτεία. Είναι στην πρώτη σελίδα της εισήγησης. Να μην τα ξαναδιαβάζω. Αυτά μας είπε. Ένα, δυο, τρία, τέσσερα, πέντε. Είναι σαφέστατο λοιπόν τι μας είπε η πολιτεία κύριε Κασίμη. Αυτά μας είπε. Δεν τα ξέρετε;



Επίσης στην δεύτερη σελίδα, αν δεν κάνω λάθος, συγγνώμη, στην τρίτη σελίδα της εισήγησης, η πολιτεία ίσως και προσπαθώντας να μας εκβιάσει βάζει τέσσερα.. σας παρακαλώ κύριε Κασίμη, δεν σας διέκοψα. Θέλετε να έχετε τον λόγο;

Ίσως προσπαθώντας να μας εκβιάσει μας έβαλε άλλα τέσσερα σημεία τα οποία επίσης έχουν ειπωθεί κατά κόρον και να μην τα ξαναεπαναλάβω, αναφέρονται και στην εισήγηση. Εμείς ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή είμαστε υποχρεωμένοι αφενός να τα θέσουμε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου και της κοινωνίας και στη συνέχεια να διερευνήσουμε την βασιμότητα τους και αν χρειαστεί να τα λάβουμε υπόψη, χωρίς βέβαια να παρεκκλίνουμε από τις βασικές μας θέσεις. Χάρηκα που ο κύριος Κασίμης, συμβάλλοντας σε αυτό, μας είπε ότι δεν τίθεται θέμα να πέσουν π.χ. τα πρόστιμα στους Δήμους, γιατί ο σχεδιασμός των συστημάτων αποχέτευσης λυμάτων ανήκει στην περιφέρεια, στην πολιτεία δηλαδή. Χαίρομαι λοιπόν που ένα από τα τέσσερα σημεία που εμείς τα θέσαμε σήμερα αποδείχτηκε ότι δεν μπορούν να επηρεάσουν την δική μας απόφαση με τον φόβο των πρόστιμων.

Τώρα όσον αφορά το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η άποψη μου είναι ότι πρέπει να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οφείλουμε να κάτσουμε. Υπεύθυνα όμως και αποφασιστικά, με βάση την κοινή πρόταση της πόλης συνολικά, όπως θα διαμορφωθεί μέσα από διαβουλεύσεις. Διαφορετικά τι κινδυνεύουμε να πάθουμε; Κινδυνεύουμε να παρθεί ερήμην η απόφαση μας. Και τότε μια ερήμην απόφαση μας χωρίς πίεση του Δημοτικού Συμβουλίου για κάτι διαφορετικό, χωρίς πίεση της αντιπολίτευσης για κάτι διαφορετικό, χωρίς πίεση της κοινωνίας για κάτι διαφορετικό, ίσως είναι καταστροφική. Να απαιτήσουμε λοιπόν από την πολιτεία να μας δώσει εγγράφως τις θέσεις της και την νέα περιβαλλοντολογική μελέτη. Δεύτερον να προσλάβουμε, όπως ειπώθηκε, ειδικευμένο γραφείο ή σύμβουλο, το οποίο θα τεκμηριώσει την επιστημονική μας βούληση επιστημονικά. Ο μήνας Μάρτης να είναι μήνας διαβουλεύσεων με την τοπική κοινωνία και ευτυχώς έχουμε και θεσμού πλέον του Καλλικράτη, που προβλέπονται στον Καλλικράτη, που αυτούς οφείλουμε κιόλας, θέλουμε και οφείλουμε να τους εξακολουθήσουμε. Είναι η Επιτροπή Διαβούλευσης, που εκφράζει το σύνολο της πόλης. Επίσης μπορούμε να προχωρήσουμε τον διάλογο και με όλους τους μαζικούς φορείς της πόλης. Μέχρι τότε, σαφέστατα, ειπώθηκε και στην εισήγηση, ότι η διαπραγμάτευση μας με την πολιτεία θα εστιάζει στο μικρό ΚΕΛ που θα εξυπηρετεί τον Δήμο Σπάτων- Αρτέμιδος κα η απόληξη θα είναι μακράν παραλιών λουομένων. Όταν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την πολιτεία, με την κοινωνία και πιθανόν, γιατί εγώ προσωπικά δεν το αποκλείω αυτό και με τους όμορους δήμους, γιατί συμφωνώ και με ένα στοιχείο που έβαλε ο κύριος Δανέζης επιπλέον ότι ο σχεδιασμός πρέπει να είναι περιφερειακός και η ουσία του προγράμματος μας, έτσι όπως είναι διατυπωμένη για τα ΚΕΛ, αυτό λέει, ότι πρέπει να είναι Περιφερειακός, γιατί μιλάει για ΚΕΛ ανά Δήμους σε σύνδεση μεταξύ τους. Άρα ένας Δήμος είναι αδύνατον να το κάνει αυτό. Να κάνει ένα ΚΕΛ μόνος του και μετά να πάει να συνδεθεί με κάποιον άλλο. Αυτό προϋποθέτει έναν συνολικότερο σχεδιασμό στην Περιφέρεια.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω, όπως σύσσωμη η πόλη μας, οι πόλεις μας, συμπολίτευση, αντιπολίτευση, μαζικοί φορείς, πολίτες αντισταθήκαν, πέρα από το ποιος είχε μικρό ή μεγάλο μερίδιο σε αυτό, αναγνωρίζεται από όλους ότι οι δυο πόλεις αντιστάθηκαν συνολικά πριν από μερικά χρόνια, που προσπαθούσαν να μας περάσουν ένα γιγάντιο ΚΕΛ, πολύ μεγαλύτερο από αυτό, το έχουν εξωραΐσει λίγο, έτσι πρέπει να κινητοποιηθούμε και σήμερα. Για την δημιουργία ενός βιολογικού καθαρισμού με πλήρη προστασία του Περιβάλλοντος που θα εξασφαλιστεί μόνο αν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις που ανέφερε η εισήγηση. Ο αγώνας θα είναι και πάλι δύσκολος γι’ αυτό και θα πρέπει να πείσουμε όσους Δήμους επιμένουν στην εύκολη λύση της Αρτέμιδος και των Σπάτων, πρέπει να πείσουμε την πολιτεία ότι δεν κινδυνεύει μόνο η πόλη μας, αλλά το σύνολο της Ανατολικής Αττικής που έχει παραλίες υπερτοπικού χαρακτήρα, από ένα πρόχειρο σχεδιασμό και από ελαχιστοποίηση του κόστους, για να επωφεληθούν κάποιοι οικονομικά από την κατασκευή και λειτουργία του ΚΕΛ. Για να επιβάλουμε λύσεις πρέπει να οικοδομήσουμε μεταξύ μας μια πλατειά σημασία όλων των πολιτικών και αυτοδιοικητικων και μαζικών φορέων της πόλης. Σας καλούμε σε συστράτευση. Η νέα Δημοτική Αρχή έχει την πολιτική βούληση να λύσει το θέμα της αποχέτευσης γρήγορα και με βάση τις προϋποθέσεις που έθεσε η εισήγηση και που από ότι αντιλαμβάνομαι δεν διαφώνησε στην ουσία του κανείς. Θέλουμε λοιπόν σήμερα να μην υπάρξει μια επιπόλαια απόφαση όπως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ραφήνας που έλεγε όχι στο Πλατύ χωράφι, ακόμα και να το επιλέξουμε δεν θα το επιτρέψουν. Λες και είναι στο χέρι τους. Αν το θέλαμε όλοι εμείς να γίνει θα μας το απέτρεπε η Ραφήνα; Θέλει λοιπόν η νέα Δημοτική Αρχή να οπλιστεί με αν είναι δυνατόν ομόφωνη απόφαση και με βάση αυτή να διεκδικήσει την λύση έτσι όπως την περιγράψατε. Αν περάσουμε σε μια λογική, παίρνουμε απόφαση σήμερα, όχι στο Πλατύ Χωράφι, θα μα πουν που; Μπορούμε να απαντήσουμε; Δεν νομίζω να μπορούμε. Εγώ καλώ το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρο να βάλει σε ψηφοφορία τα δεκαέξι σημεία της εισήγησης. Κάνω έκκληση η απόφαση στα δεκαέξι σημεία να είναι ομόφωνη και να είστε σίγουροι ότι η νέα Δημοτική Αρχή εγγυάται έναν διάλογο ώστε να καταλήξουμε σε μια κοινή απόφαση σύσσωμος ο ενιαίος Δήμος και αυτήν την απόφαση να την απαιτήσουμε από την πολιτεία.



ΜΠΟΤΖΙΟΛΗΣ:

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Θέλω να χειροκροτήσω καταρχήν και να συμφωνήσω με την τοποθέτηση της κυρίας Ζήση, γιατί το πρώτο μέλημα του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να μην ξεχνάμε ποτέ ότι οι άνθρωποι που μας ψήφισαν για να βρισκόμαστε εδώ θέλουν να είμαστε δίπλα τους, πρέπει να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής των κατοίκων των πόλεων μας και όχι να την υποβαθμίσουμε. Άρα η μόνη λύση για έναν βιολογικό καθαρισμό στην περιοχή μας είναι βιολογικός καθαρισμός μόνο του Δήμου του δικού μας και μόνο τριτοβάθμιο.



ΣΤΑΜΟΥ:

Ακούω ορισμένους… εγώ θα συμφωνήσω με την κυρία Ζήση, ο άλλος θα συμφωνήσει με τον κύριο Κρόκο, ο άλλος με τον άλλον. Εγώ δεν νομίζω ότι είναι λύση αυτή, τουλάχιστον μεταξύ μας. Ούτε να πούμε για τον καθέναν, ούτε για τίποτα. Θα πούμε αυτά που είναι να πούμε και θα τελειώνει η ιστορία. Εγώ θα συμφωνήσω με τον κύριο Κρόκο που είπε ότι τα απορρίμματα και τα λύματα πρέπει να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε μόνοι μας. Θα πρέπει η καινούρια Δημοτική Αρχή, η οποία έχει τον πρώτο λόγο πάνω σε αυτό το θέμα, να μην σκεφτεί μόνο την οριοθέτηση του έργου. Γιατί όλοι εδώ θέλουμε να φύγει από την γειτονιά μας ή απ’ έξω από την αυλή μας ο κάδος και να πάει λίγο πιο κάτω. Τίποτα άλλο δεν θέλουμε. Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. Ή πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε μόνοι μας και τα δικά μας, αυτά που είναι να πετάμε, ή να τα στέλνουμε στους άλλος και να πληρώνουμε. Η Δημοτική Αρχή πρέπει να ασχοληθεί και με την οριοθέτηση, με την μελέτη, το σχεδιασμό και τα αποτελέσματα του ΚΕΛ. Βασικά στοιχεία αυτά.

Δεν πρέπει να λάβει υπόψη της το πολιτικό κόστος για αυτό το έργο, γιατί είναι ένα έργο γενεών και πρέπει οπωσδήποτε να λυθεί τώρα. Αν δεν λυθεί τώρα θα πάμε αλλά τόσα χρόνια πίσω και θα δούμε. Τα λύματα θα κυκλοφορούν εδώ στους δρόμους, στην Αρτέμιδα θα πηγαίνουν ανεπεξέργαστα απευθείας στην θάλασσα και θα τελειώνει η ιστορία και θα προχωράμε και μετά από μια δεκαετία θα έρθει άλλος Δήμαρχος κτλ.

Αυτή τη στιγμή είναι σίγουρο ότι κάποιους θα δυσαρεστήσουμε. Αλλά είναι σίγουρο όμως, μετά αυτοί, αν ένα έργο γίνει σωστό, με όλες τις προϋποθέσεις, στο τέλος θα έχει ευχαριστήσει όλους του πολίτες μαζί. Και τους δυσαρεστημένους και αυτούς που λένε οπωσδήποτε να γίνει. Είτε είναι στην γειτονιά τους, είτε στη δική μου, είτε κάπου αλλού. Το 2001 ένα έγγραφο της ΕΥΔΑΠ που έχω στα χέρια μου, γιατί συζητάμε τώρα το 2011 για βιολογικό καθαρισμό τρίτου βαθμού. Το 2003 η ΕΥΔΑΠ με επιστολή προς την Βάσω Παπανδρέου, σας το διαβάζω αυτούσιο:

«Με την επιστολή αυτή θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα αποτελέσματα της συνάντησης που έγινε στα γραφεία της ΕΥΔΑΠ κατόπιν πρωτοβουλίας σας στις 21/4/2003.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής, ο κύριος Κουρής, με τους Δημάρχους της περιοχής μεσογείων, ο Πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ και στελέχη της εταιρίας και οι μελετητές του έργου «Αποχέτευση βορείων Μεσογείων-κατασκευή ΚΕΛ», όπου διαπιστώθηκε συμφωνία στα εξής σημεία. Η ΕΥΔΑΠ συμφωνεί στην κατασκευή έργων τριτοβάθμιας επεξεργασίας στο ΚΕΛ που περιλαμβάνει διήθηση και απολύμανση με uv και αντιστοιχεί στις εκάστοτε πραγματικά εισερχόμενες ποσότητες του κέντρου. Η ΕΥΔΑΠ αποδέχτηκε το αίτημα για παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων ως προς το χρονοδιάγραμμα και τις προδιαγραφές κατασκευής τους από την Νομαρχία και εξουσιοδοτημένων εκπροσώπων των ΟΤΑ της Ανατολικής Αττικής. Η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την επιβολή του αιτήματος προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και για την υποστήριξη, όπου απαιτηθεί, διαδικασιών, με στόχο την θέσπιση νομικού πλαισίου στον ελλαδικό χώρο για την επαναχρησιμοποίηση του νερού μετά την επεξεργασία λυμάτων»

Αυτό το 2003. Το 2011 πιστεύω να είμαστε καλύτερα. Αλλά όμως έχουμε… μάλλον ορισμένοι εδώ παραπληροφορούν ορισμένους και λένε να μην γίνει στο Πλατύ Χωράφι και σωστά να μην γίνει, εγώ δεν οριοθετώ καμία. Που θέλετε να γίνει; Δεξιά; Δεξιά. Αριστερά; Αριστερά. Κάπου όμως πρέπει να γίνει. Ποιοι όμως θα μας το πουν αυτό; Άλλοι. ΟΙ επιστήμονες. Όχι εμείς.



Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ



ΜΑΡΓΕΤΗΣ: Ναι στην εισήγηση.



ΣΕΡΕΤΗΣ: Ναι στην εισήγηση, με την προσθήκη που είπατε.



ΜΑΡΚΟΥ ΧΡ.: Ναι.



ΠΟΥΛΑΚΗΣ: Ναι στην εισήγηση.



ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΣ: Ναι στην εισήγηση.



ΓΚΙΝΟΣΑΤΗΣ: Ναι.



ΜΠΕΚΑΣ: Ναι.



ΜΑΡΚΟΥ Π.: Ναι.



ΓΚΙΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ.: Ναι.

ΑΠΟΣΠΟΡΗΣ: Ναι.



ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ: Ναι.



ΜΑΡΓΕΤΗ: Ναι.



ΚΡΟΚΟΣ: Ναι.



ΛΙΑΝΟΣ: Ναι.



ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.



ΖΗΣΗ: Όχι.



ΚΑΣΙΜΗΣ: Όχι και να γράφει στο αποφαντικό ότι λέω όχι γιατί δεν συμπεριλαμβάνονται στα δεκαέξι αυτά θέματα ρητά ότι δεν αποδέχομαι το Πλατύ Χωράφι. Θέλω να είναι διευκρινισμένο.



ΝΤΟΥΡΝΤΟΥΡΕΚΑ: Όχι.



ΜΠΟΤΖΙΟΛΗΣ: Όχι.



ΡΑΦΑΗΛ ΕΧΕΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ.



ΤΣΑΝΤΗΛΑΣ: Παρών.



ΜΑΡΚΟΥ Δ.: Όχι για τους λόγους που εξήγησα προηγουμένως..



ΤΟΥΝΤΑΣ: Όχι.



ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι.



ΣΤΑΜΟΥ: Παρών.





ΚΑΤΡΑΜΑΔΟΣ: Όχι.



ΓΙΑΝΝΑΤΟΣ: Ναι.



ΡΗΓΑΣ: Όχι.



ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι δεκαέξι ναι, δέκα όχι, δυο παρών. Το θέμα περνάει κατά πλειοψηφία.

Που θα τη βρείτε

Η Φωτό Μου
Μηνιαία Τοπική Εφημερίδα
Διανέμεται στους εξής Δήμους: Αρτέμιδας, Σπάτων, Ραφήνας
Προβολή πλήρους προφίλ

Πρωτοσέλιδα