Καλώς ήρθατε

Καλώς ήρθατε

Αναγνώστες

Copyright Apopsinews.blogspot.com. Από το Blogger.
Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Νέα πρόταση για τους βιολογικούς καθαρισμούς της Ανατολικής Αττικής

Εμείς το έχουμε επισημάνει ότι η αναβαθμισμένη παρουσία του Κου Ανδρεαδάκη, θα πρέπει να μας ανησυχεί. Η δημοτική αρχή  της πόλης μας , τι ενημέρωση και τι ενέργειες έχει κάνει; Διαβάστε το παρακάτω κείμενο:

Νέα πρόταση για τους βιολογικούς καθαρισμούς της Ανατολικής Αττικής θα καταθέσει μέσα στο 2010 το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με στόχο να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα στον χρόνο και να ξεκινήσουν οι εργασίες. Ως επιθυμητός ορίζοντας ολοκλήρωσης των έργων τοποθετείται το 2014.


Το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την έλλειψη εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων σε οικισμούς, με πληθυσμό μεταξύ 2.000 και 15.000 κατοίκων.

Ανά πάσα στιγμή μπορεί να επιβληθεί ιδιαίτερα υψηλό πρόστιμο που μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Την ερχόμενη Δευτέρα, η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, θα συναντηθεί με τον νέο επίτροπο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα και το θέμα των βιολογικών καθαρισμών βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας. Η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος επιθυμεί να παρουσιάσει έναν αξιόπιστο «οδικό χάρτη» που θα εγγυάται την υλοποίηση των βιολογικών καθαρισμών.

Οι πέντε περιοχές της Ανατολικής Αττικής που βρίσκονται «στο κόκκινο» είναι το Μαρκόπουλο, το Κορωπί, η Ραφήνα, η Αρτέμιδα και η Νέα Μάκρη.

Οι διαδικασίες στις δύο πρώτες περιοχές βρίσκονται σε καλό δρόμο και τα έργα μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, ενώ τα περισσότερα προβλήματα συναντά το έργο βιολογικού καθαρισμού της Ραφήνας. Οπως δήλωσε χθες ο ειδικός γραμματέας Υδάτων, Ανδρέας Ανδρεαδάκης, οι προτάσεις του υπουργείου θα στηριχθούν στον σχεδιασμό του 2004 (ο οποίος ουσιαστικά ακυρώθηκε εξαιτίας των πολλών αντιδράσεων), με σημαντικές όμως τροποποιήσεις, ώστε κατά το δυνατόν να ενσωματωθούν οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών.

Πρόβλημα χρηματοδότησης δεν υπάρχει, αφού έχει διασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ ποσό άνω του 1 δισ. ευρώ για έργα και δράσεις προστασίας των υδάτων, ενώ υπάρχουν και τα κονδύλια των περιφερειακών προγραμμάτων (ΠΕΠ Αττικής).

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στο περιθώριο ημερίδας που διοργάνωσαν από κοινού το υπουργείο ΠΕΚΑ και το Μεσογειακό Πρόγραμμα Δράσης του ΟΗΕ (UNEP). Αναφερόμενη στην κατάσταση των υδάτων της Μεσογείου, η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Silva Mejias τόνισε πως κατά τον 20ό αιώνα διπλασιάστηκε η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας την ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με το παρελθόν και αναμένεται άνοδος των υδάτων και καθίζηση εδαφών στην περιοχή.

Ρύποι
Μόλυνση σε επιφανειακά και υπόγεια νερά

Η Ελλάδα υποφέρει κυρίως από συμβατικούς ρύπους που προέρχονται από αστικές και γεωργικές δραστηριότητες, με συνέπεια να παρατηρείται υποβάθμιση τόσο των επιφανειακών όσο και των υπόγειων νερών, ιδίως στις λίμνες και σε ορισμένες παράκτιες περιοχές.

Στις λίμνες ειδικότερα παρατηρείται ευτροφισμός που αποδίδεται στο άζωτο, το οποίο προέρχεται από τη γεωργία.

Που θα τη βρείτε

Η Φωτό Μου
Μηνιαία Τοπική Εφημερίδα
Διανέμεται στους εξής Δήμους: Αρτέμιδας, Σπάτων, Ραφήνας
Προβολή πλήρους προφίλ

Πρωτοσέλιδα